Afera Football Leaks na pomolu: FIFA i UEFA zataškali prevaru PSG-a?
(Foto: EPA) Bogati vlasnik PSG-a Nasser Al-Khelaifi u društvu nekadašnjeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja, koji se također spominje u kontekstu skrivanja kršenja FFP-a.

Michel Platini i Gianni Infantino pomagali bogatim Arapima

Afera Football Leaks na pomolu: FIFA i UEFA zataškali prevaru PSG-a?

Nekoliko evropskim medija došlo je do šokantnih dokumenata koji su, navodno, dokaz prevare u koju je uključena i krovna kuća svjetskog fudbala.

Prema dokumentima do kojih je došao između ostalih i njemački Der Spiegel može se zaključiti da je PSG-u u proteklim godinama itekako olakšan put dao mjesta u samom vrhu evropskog fudbala.

PSG već godinama "troši kao pijani milijarder", ali nekim čudom uspijeva izbjeći sankcije zbog kršenja finansijskog fair playja, iako se nekoliko puta špekulisalo da je veoma blizu da bude žestoko kažnjen.

Dokumente je analizirao i francuski Mediaport, a oni navodno govore da su bogati katarski vlasnici PSG-a tokom godina u klub "upumpali" 1.8 milijardi eura, te da je klub sa Parka prinčeva itekako prekršio pravila FFP-a, ali da su se lično predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i nekadašnji predsjednik UEFA-e i visoki čelnik FIFA-e Michel Platini pobrinuli da zataškaju takve radnje pariškog kluba i njegovih vlasnika. Na taj način su pomogli PSG-u da ne bude izbačen iz svih evropskih takmičenja.

Mediaport prenosi i da postoje dokazi da je Gianni Infantino uz pomoć svog posebnog savjetnika, nekadašnjeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja omogućio Manchester Cityju da bude samo blago kažnjen od strane UEFA-e uprkos činjenici da su vlasnici iz Abu Dabija ogromna sredstva ulagali u pojačanja.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Kako navodi Mediaport ovdje je riječ o najvećem surenju tajnih dokumenata iz sfere fudbala u hisotoriji. Riječ je navodno o 70 miliona stranica dokumenata koji su analziriani tokom proteklih osam mjeseci od strane 15 uglednih medija iz mreže Evropske istraživačke saradnje (EIC).

Očigledno je da su ovo teške optužbe na račun svih navodno umiješanih, pa je jasno da ovo nije zadnje što smo čuli o čitavom slučaju.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

muha
Napokon.
6 0
zenica78
cudi me da je Platini upetljan u neke prevare bas posten covjek gdje bi on hahahaha
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi