Rapsodija Južne Afrike, Maroko zaustavljen
Photo by Segun Ogunfeyitimi

Afrički kup nacija

Rapsodija Južne Afrike, Maroko zaustavljen

Haris Zilić

Afrički kup nacija dolazi do najvećih uzbuđenja. Kompletirani su večeras mečevi drugog kola u grupama E i F, tako da od sutra već kreće treće kolo i završne borbe za nokaut fazu.

Fenomenalnu utakmicu u grupi E odigrala je Južna Afrika koja je pregazila Namibiju sa 4:0 i tako sebi dobro otvorila vrata nokaut faze, a Namibija nakon senzacije u prvom kolu i trijumfa protiv Tunis sebi je večeras pogoršala situaciju.

Južna Afrika je povela u 14. minuti sa 1:0, Tau je postigao gol iz penala, a to kao da je poremetilo Namibiju koja je imala plan da u ovoj utakmici ide na remi koji bi joj skoro sigurno donio nokaut fazu kolo prije kraja.

U 25. minuti 2:0 za Južnu Afriku pogodio je Zwane na asistenciju morene, a isti igrač u 40. minuti pogađa za 3:0 na sistenciju Makgope. To je bio rezultat prvog poluvremena, ali i završni udarac za Namibiju.

U drugom poluvremenu još jedan pogodak u mreži Namibije, za konačnih 4:0 pogodio je Maseko u 75. minuti na dodavanje Mokoene.

U grupi E kolo prije kraja lider je Mali sa četiri boda, Južna Afrika i Namibija imaju po tri boda, a Tunis jedan bod, tako da nas u posljednjem kolu ovdje očekuje prava drama.

Oglasi

Zakuhalo se i u grupi F, a malo iznenađenje u drugom kolu priredila je DR Kongo remiziravši sa četvrtom selekcijom svijeta Marokom rezultatom 1:1.

Hakimi je pogodio za Marokance u šestoj minuti, a za DR Kongo strijelac je bio Silas u 76. minuti. Ovome dodajmo da je Bakambu promašio penal u 41. minuti za DR Kongo.

U drugom meču današnjeg programa grupe F, Zambija i Tanzanija remizirale su rezultatom 1:1. Za Zambiju strijelac je bio Daka u 88. minuti, a za Tanzaniju je pogodio Msuva u 11. minuti. Zambija je od 44. minute igrala s igračem manje nakon što je Kabwe dobio drugi žuti karton.

Stanje u grupi F kolo prije kraja izgleda ovako. Lider je Maroko sa četiri boda, DR Kongo i Zmabija imaju po dva boda, a Tanzanija je skupila jedan bod, tako da je i ovdje sve otvoreno.

U ponedjeljak kreće rasplet utakmicama trećeg kola u grupama A i B, tako da će naredne sedmice uzbuđenja na Afričkom kupu nacija dostići onaj pravi vrhunac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti