Ludilo na Afričkom kupu nacija: Tri "šamara", dvije senzacije, poznati su parovi osmine finala
(AP Photo/Sunday Alamba)

Očekuju nas prava uzbuđenja

Ludilo na Afričkom kupu nacija: Tri "šamara", dvije senzacije, poznati su parovi osmine finala

Haris Zilić

Završena je grupna faza Afričkog kupa nacija utakmicama trećeg kola u grupama E i F, a današnji dan je bio veoma siromašan jer smo na četiri meča vidjeli samo jedan pogodak.

U grupi E oba duela su okončana rezultatom 0:0, a u cijeloj priči nastradao je Tunis.

Namibija i Mali odigrali su 0:0, kao i Južna Afrika i Tunis, što na kraju grupe E znači da je Mali prvoplasirani sa pet bodova, Južna Afrika drugoplasirana sa četiri boda i idu u osminu finala, a tamo će i Namibija kao jedna od četiri najbolje terćeplasirane ekipe sa četiri boda. Tunis sa dva boda ide kući i najveće je razočarenje nakon Alžira.

U grupi F je pao jedan pogodak, Maroko je savladao Zambiju 1:0 pogotkom Ziyecha iz 37. minute susreta.

u drugom meču grupe Tanzanija i DR Kongo odigrali su 0:0, a rezultati grupe F razveselili su domaćina Obalu Slonovače.

Da pojasnimo. Iz grupe F sa prvog mjesta u osminu finala ide Maroko koji je u konačnici osvojio sedam bodova, drugoplasirana je DR Kongo sa tri boda, a trećeplasirana Zambija i posljednjeplasirana Tanzanija skupile su po dva boda.

Oglasi

Dakle, Zambija je sa dva boda uz Ganu jedna od dvije najslabije tećeplasirane selekcije i idu kući, što znači da će Obala Slonovače kao jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija sa tri osvojena boda u osminu finala.

Među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije su Gvineja, Namibija, Mauritanija, Obala Slonovače, otpadaju Zambija i Gana, tako imamo tri velika iznenađenja, Gana, Alžir i Tunis idu kući.

Iznenađenja su svakako i plasman u nokaut fazu selekcija Namibije i Mauritanije.

Nakon sjajne grupne faze dobili smo i parove osmine finala Afričkog kupa nacija, gdje ćemo gledati i dva sepktakularna duela, a oni izgledaju ovako:

Oglasi

Nigerija - Kamerun

Angola - Namibija

Zelenortska Republika - Mauritanija

Maroko - Južna Afrika

Mali - Burkina Faso

Senegal - Obala Slonovače

Egipat - DR Kongo

Ekvatorska Gvineja - Gvineja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi