Kako zamijeniti gol mašinu i dobrog duha Bordo svlačionice?
FOTO - EPA

Težak zadatak pred strukom bh. prvaka

Kako zamijeniti gol mašinu i dobrog duha Bordo svlačionice? · Komentar

A. Beganović

Mersudin Ahmetović, jedan od najboljih igrača koje smo u posljednjim godinama gledali u Premijer ligi BiH doživio je povredu ligamenata koja će ga najvjerovatnije na duže vrijeme udaljiti od terena, a koja za velemajstora u poznim igračkim godinama može značiti i prekretnicu u karijeri.

Iako je povrijeđen dva i pol mjeseca nakon početka sezone, s pravom se može postaviti pitanje da li je Ahmetović postao i prva najupečatljivija žrtva prekida prošle sezone dolaskom koronavirus pandemije. Petomjesečna pauza očekivano je najteže pala starijim igračima, a dok su stručnjaci na jednoj strani objašnjavali neophodnosti prekida svih sportskih takmičenja, sa druge strane su stizala upozorenja da bi se nešto ovako moglo desiti. Na kraju, sada sasvim očekivano gledamo takmičenje u epidemiološki daleko nepovoljnijim uslovima, a objektivan rizik stavljen je na igračke legende poput Ahmetovića i ne trebamo se začuditi ako njegova teška povreda bude samo jedna u nizu sličnih slučajeva.

Izlazak iz takmičarske forme posebno je težak za starije igrače. Osjetilo se to na početku ove sezone na igri Ahmetovića koji, ruku na srce, u ovoj sezoni nije pružao ono po čemu smo ga upamtili do pojave nesretnog virusa. Ubitačni golgeter iz prošlih sezone ove sezone je u 15 utakmica tri puta zatresao mrežu, a na njegovo mjesto morali su uskočiti drugi. Na kraju, težak tempo igranja na tri fronta i pripreme u posebnim uslovima nakon nikad duže pauze, uzeo je svoj danak i trebaće nam svima mnogo sreće da majstora ponovo gledamo u punom sjaju na proljeće.

Za FK Sarajevo povreda dolazi kao sreća u nesreći

"Svi primijete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni..." rekao je svojevremeno Đorđe Balašević i idealno opisao situaciju u kojoj se danas nalazi prvak države.

Za ekipu Sarajeva koja se zahuktala u jurišu na još jednu titulu, povreda Ahmetovića dolazi kao sjena koja se nadvila nad sjajan trenutak u kojem se klub nalazi. Međutim, mnogi će reći da je kvalitetniju ili bi možda primjerenije - spremniju zamjenu za Ahmetovića trebalo naći još početkom sezone. Očekivali su navijači to pojačanje na poziciji špica, ali ono nije stiglo i nakon dva remija na otvaranju sezone (Mladost i Velež), bordo javnost je baš to upisala kao debeli minus sportskom direktoru Emiru Hadžiću. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, tim s Koševa počeo je igrati sve bolje i bolje, a kao presudan faktor pokazala se kohezija ekipe i dobra atmosfera u svlačionici za koju će upućeniji znati da se itekako mora zahvaliti iskusnom Ahmetoviću, ali i Hadžiću koji je odlučio stati iza njega i pored nepovjerenja publike.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Eventualni angažman zamjene na poziciji napadača, prvog izbora u odnosu na Ahmetovića, na početku sezone sasvim sigurno bi narušio fini balans hemije u bordo ekipi. Čak i ako su znali da je preduga pauza morala ostaviti traga na igraču Ahmetovićevih godina, gurnuti ga u staro gvožđe u trenutku kad itekako ima šta ponuditi i kad u sezonu ulazi kao ponajbolji igrač ekipe bio bi itekako negativan signal za kompletan tim. Nekom se možda činilo blesavo, ali razmišljao je tada Hadžić iskusno o nesreći u sreći, a sada ima priliku da pronađe i sreću u nesreći.

Povredom Ahmetovića i njegovom, najvjerovatnije višemjesečnom, pauzom otvorila se prilika da se Sarajevo tokom zimske pauze baci u potragu za vrsnim pojačanjem na mjestu klasičnog špica i na vrijeme počne spremati ekipu kojom bi se napala Evropa slijedeće godine, a pri tome ne naruši odličnu atmosferu u ekipi. Za to će im trebati i značajnija finansijska sredstva koja s obzirom na lijepu zaradu u evropskim takmičenjima kao i realnu mogućnost prodaje nekog od igrača, te uvijek spremnu finansijsku injekciju sa Istoka, ne bi trebala biti problem.

Vjerovatno je već danas, Hadžić sa svojim saradnicima krenuo u potragu za klasnim napadačkim pojačanjem pred kojim će biti veliki izazov - dostojno zamijeniti ljubimca navijača i fudbalera koji je za svlačionicu bordo tima bio i više od ubojitog napadača.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SarajevoFC
Realan i argumentovan komentar. Merso je vec usao u legendu i tu ce i ostati a vrijeme je da ga u timu zamijeni neko drugi. Ne sumnjam da ce Hadzija odraditi dobar posao i dovesti dostojnu zamjenu. Ima ko davati golove, tu nema brige :) Mersi svakako brz oporavak i sve najbolje.
15 0
user1596870987
Kad imas love mozes sta hoces
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi