Vlasnik Šahtara je najbogatiji Ukrajinac: Samo 10 dana prije rata povukao je radikalan potez

Akhmetov smatra Putina ratnim zločincem

Vlasnik Šahtara je najbogatiji Ukrajinac: Samo 10 dana prije rata povukao je radikalan potez

Edmir Škorić

Rinat Akhmetov najbogatiji je Ukrajinac i čovjek koji je od Šahtara napravio ozbiljnu evropsku silu.

Akhmetov je vlasnik Šahtara, ali je i on sada postao aktuelan u medijima nakon što je 24. februara počela ruska invazija na njegovu zemlju. Deset dana prije početka rata Akhmetov je donio radikalnu odluku.

Poznat kao čovjek blizak Vladimiru Putinu i Rusiji, odlučio je na vrijeme prekinuti odnose sa ruskim liderima i Kremljom. Dakle, prekinuo je sve poslovne veze, ni ne pomislivši da izda svoj narod, te u potpunosti se okrenuvši protiv Rusije i režima njenih moćnika.

Njega je u prošlosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optuživao da je blizak saveznik Putina i ostalih ruskih vođa, a on je odlučio da izađe u javnost i da progovori o ratu koji se vodi u njegovoj zemlji već 12 dana.

Vlasnik Šahtara iz Donjecka oštro optužuje Rusiju za invaziju i kaže da je Vladimir Putin ratni zločinac.

"Rusija je zemlja agresor, a Putin ratni zločinac. Ukrajina je oduvijek bila pacifistička i nije nikoga napadala. Danas je u selima, u našim gradovima infrastruktura uništena, civili ginu i pate", rekao je Rinat Ahmetov.

Oglasi

"Srce mi krvari od ovoga što se sada događa u Mariupolju: od činjenice da se stanovnici Mariupolja skrivaju od granatiranja u trgovinama naših fabrika; od činjenice da naši energetičari čine sve što je moguće i nemoguće da bi bilo toplo. Danas, cjelokupno naše poslovanje, sva naša poduzeća usmjerena su samo na jedno: pomoći ljudima da prežive, učiniti sve da ne ostanu sami s nevoljama. I radim i učinit ću sve što je u mojoj moći za to. Lično sam u Ukrajini i neću otići nikuda. Moj fond pomaže ljudima da prežive: opskrbljuje hranu, lijekove, a fabrike SCM pomažu ukrajinskoj vojsci da zaštiti suverenitet naše zemlje", rekao je Akhmetov.

Prema The Kyiv Independentu, Akhmetov je prekinuo veze s Rusijom 10 dana prije početka rata. Također, prvi je ukrajinski oligarh koji je odlučio javno progovoriti protiv režima u Kremlju odlučio je da njegov budući posao više neće obavljati s partnerima u Rusiji ili na tom teritoriju.

Akhmetov će podržati ukrajinsku vojsku u ratu protiv Rusije

Akhmetov je bio jedan od ljudi koji su napustili Ukrajinu prije rata, ali se očito odlučio vratiti i živjeti na području Mariupolja, gdje ima jednu od svojih najvećih firmi. Obratio se više od 200 zaposlenika i uvjerio ih da podržava zemlju u postojećem ratu.

Oglasi

"Svi želimo snažnu, neovisnu i ujedinjenu Ukrajinu unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Sada je jedinstvo ključ našeg opstanka. Bez obzira s kojim scenarijem se suočimo, želim pomoći. Moramo učiniti sve što možemo da izbjegnemo humanitarnu katastrofu", rekao je prije samo nekoliko dana.

Izvještaji medija govore da su Akhmetov i Porošenko, dvojica najbogatijih ukrajinskih oligarha, uvjeravali predsjednika Volodimirja Zelenskog u njihovu financijsku podršku, usmjrenu prije svega u vojsku.

Rinat Akhmetov je najbogatiji čovjek u Ukrajini, s procijenjenim bogatstvom od preko šest milijardi eura.

Zahvaljujući njemu dugi niz godina gledamo jako uspješan Šahtar na evropskoj sceni. Popularni Rudari zahvljujući pametnom poslovanju redovno ostvaruju velike izlazne transfere. Konstantno igraju u grupnim fazama UEFA-inih takmičenja te prolaze u nokaut fazu iako daleko od svog Donjecka. Otkako je počeo rat igrali su Lvivu (1.000 km od Donjecka) te Kharkivu (260 km od Donjecka) a sada su smješteni u Kyjevu.

Najveći uspjeh ostvaren je 2009. godine osvajanjem tadašnjeg Kupa UEFA. Od dolaska Akhmetova osvojeno je po 13 titula prvaka i Kupa Ukrajine te devet ukrajinskih Superkupova. Fred (57 miliona), Fernandinho (40), Willian (35), Douglas Costa (30) samo su neki od velikih prodaja Šahtara u posljednjem desetljeću.

Top Komentari

Mackintosh
Ovaj je pobjego jos prije rata iz Ukrajine. Najbolje mu je da klub nakon rata vrati u Donetsk gdje mu je i mjesto i igra rusku ligu za godinu-dvije. U Ukrajini je sve poruseno, tamo nema lopte na ozbiljnoj razini za 10-15 godina
2 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti