Koga li se plaše? Otkrivena apsurdna ideja FIFA-e, sve ide u korist Rusa

Štite igrače, ali i ruski nogomet

Koga li se plaše? Otkrivena apsurdna ideja FIFA-e, sve ide u korist Rusa

Edmir Škorić

Mogu li nogometaši iz ruske Premier lige otići u neke inostrane klubove? Prema američkom New York Timesu, moguće je da napuste ruske timove bez odštete, ali na kratko frijeme.

Da, dobro ste pročitali, igrači koji sada igraju u ruskim klubovima imaju pravo da iste napuste bez odštete i da odu u neku drugu zemlju da igraju, ali samo na kratko vrijeme jer FIFA ne namjerava ponovo donositi tako hrabre odluke.

Nakon ruske oružane invazije na Ukrajinu, grupa nogometaša iz ruske lige odlučila se napustiti zemlju i pridružiti se drugim ekipama. Samo iz Krasnodara je otišlo osam bitnih igrača i nemaju namjeru da se vraćaju u Rusiju.

Jedan od problema za igrače su, međutim, važeći ugovori s ruskim ekipama. FIFA će uvesti propise koji će omogućiti igračima prelazak u drugu zemlju, ali odnosit će se samo privremeno.

To znači da će igrači koji imaju ugovore s ruskim klubovima moći da igraju za druge ekipe samo do 1. jula, nakon čega bi im ponovo na snazi bili aktivni trenutni ugovori s ruskim ekipama.

U principu, značilo bi to kao da su otišli na privremene posudbe, a FIFA smatra da bi do tada stvari mogle biti sređene i da će rat uveliko biti iza nas.

Također, podsjetimo, FIFA koja je suspendovala sve ruske reprezentacije, ipak nema toliku hrabrost i odlučnost jer navodno je duel polufinala baraža za Svjetsko prvenstvo između Rusije i Poljske, koji se trebao igrati 24. marta u Moskvi, premjestila za ljeto.

FIFA i UEFA uvele su velike sankcije Rusima, ali kako vrijeme odmiče, čini nam se da se situacija mijenja u korist zemlje čija vojska već 11 dana okupira susjednu Ukrajinu.

Top Komentari

Mackintosh
Rusi dobro placaju, ko je*e ukrajinsku bijedu koja bi samo da ratuje
0 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi