Negativni niz koji će se pamtiti: Ajax je sada i bez trenera!

Velika kriza, daleko su od borbe za prvaka

Negativni niz koji će se pamtiti: Ajax je sada i bez trenera!

S. Mlaćo
Teme:
Ajax je i zvanično ostao bez trenera. Naime, Alfred Schreuder je postao bivši zbog serije loših rezultata, što je bilo i očekivano.

To se tokom jučerašnjeg dana i najavljivalo, a sada je stigla konačna potvrda. Nikada ranije se nije desilo da Ajax ne upiše pobjedu u sedam uzastopnih utakmica u sezoni, a sada jeste.

Velika je kriza rezultata, a izvršni direktor kluba Edwin van der Sar je bio jasan.

To je bolna odluka, ali i neophodna. Poslije dobrog početka sezone, izgubili smo nepotreban broj bodova. Svjetsko prvenstvo je značilo i dužu zimsku pauzu. Držalo nas je samopouzdanje da možemo promijeniti stvari i poboljšati ih. Posljednjih sedmica postalo je jasnije da ne može da se preokrene tok, no vjerujeo da imamo šampionski tim“, rekao je Van der Sar.

Alfred Schreuder radio je kao pomoćnik Ronalda Koemana u Barceloni dok je čuveni stručnjak predvodio katalonskog giganta, a upravo je on zaslužan što bh. veznjak Miralem Pjanić nije previše igrao u ovom timu.

Oglasi

Schreuder nikako nije podnosio Pjanića. Redovno je Koemanu podnosio izvještaje u kojima je bh. veznjak bio taj koji je smetnja, da bi mu na kraju predložio da se odrekne njegovih usluga u prošloj sezoni.

Na kraju je Pjanić spas potražio u Bešiktašu. Radost Koemana i Schreudera nije dugo trajala, pa su i oni veoma brzo dobili otkaz, a ekipu je preuzeo Xavi Hernandez.

Alfred je završio u ekipu Club Bruggea. Tamo je zahvaljujući ludom sistemu takmičenja uspio uzeti naslov prvaka, da bi proteklog ljeta stigao u Ajax.

Kopljanici na prvenstvenu pobjedu čekaju još od 22. oktobra. Sve su dalje od vrha tabele i trenutno su tek na petom mjestu s 33 boda.

Schreudder je pored Ajaxa, Barcelone i Club Bruggea, radio još kao asistent i trener u Twenteu i Hoffenheimu, a najveći uspjeh u samostalnom poslu mu je iznenadna titula u Belgiji, koju po mnogima nije zaslužio.

Ko će biti njegov nasljednik još uvijek nije poznato.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi