Ajaxu se pridružuju i drugi velikani: Prekida se još jedna evropska liga?

Nakon Overmarsovog javnog istupa

Ajaxu se pridružuju i drugi velikani: Prekida se još jedna evropska liga?

U utorak je holandski premijer Mark Rutten poručio da se fudbal nikao ne bi trebao igrati barem do 1. juna - u njegovoj državi.

Dan kasnije, uslijedio je UEFA-in sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveza, na kojem su se prije svega izražavali stavovi da prekinuta takmičenja treba završiti makar do augusta ili septembra.

I Holandski fudbalski savez (KNVB) je zauzeo stajalište poput UEFA-e, što je razljutilo pojedine klubove. Prije svega Ajax i direktora Marca Overmarsa.

"Zašto je stvar u novcu, a ne u zdravlju javnosti? Nadao sam se da će KNVB donijeti nezavisnu odluku, ali se oni umjesto toga kriju iza UEFA-e", izjavio je Overmars koji očigledno ne želi da se takmičenje, Eredivisie, nastavi.

"Sada mogu uporediti UEFA-u i KNVB sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim stavovima od prošle sedmice da je ekonomija važnija od koronavirusa. Halo! Svaki dan u našoj državi umre više od 100 ljudi od posljedica koronavirusa", poručio je Overmas.

Danas Algemeen Dagblad piše da su se Overmarsu i Ajaxu pridružila još dva velikana holandskog fudbala, AZ Alkmaar i PSV.

Navodno ne želi samo Ajax da se sezona okonča i trenutno stanje na tabeli proglasi za konačno, već i pomenuta dva kluba.

AZ i PSV su izrazili solidarnost sa Ajaxom i navodno kontaktirali KNVB sa savjetom da se sezona završi. Algemeen Dagbald navodi i da su tri kluba sada u stalnom kontaktu.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Treba istaći da bi u slučaju prekida prvenstva Ajax vjerovatno bio proglašen novim-starim prvakom s obzirom da je trenutno na prvoj poziciji na tabeli Eredivisie. AZ Alkmaar trenutno drugi sa istim brojem bodova (56) kao i Ajax, dok je PSV četvrti.

Danas su iz Belgije stigle informacije da je Upravni odbor Pro League pod čijim je okriljem i Jupiler liga izglasao prekid sezone i proglasio Club Brugge za prvaka. Sada se čeka potvrda Generalne skupštine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi