"Ako izgubimo titulu, to je onda zbog ova dva kretena"

RVP o jednoj anegdoti iz šampionske sezone

"Ako izgubimo titulu, to je onda zbog ova dva kretena"

E. Škorić

Robin van Persie je dao intervju za So Foot u kojem je podsjetio na svoje najljepše dane u Manchester United,

Van Persie je u ljeto 2012. godine zabio nož u leđa svim navijačima Arsenala i potpisao za Manchester United za tada skromnih 22,5 miliona eura sa određenim bonusom. Poptisap je četverogodišnji ugovor, ali je na Old Traffordu ostao tri godine.

Zadužio je broj 20 s ciljem da Unitedu omogući da osvoji svoj 20. naslov, a na kraju je tako i bilo. To je bio njegov prvi naslov u Premier ligi s obzirom da je u Arsenalu osvajao "sao" FA kup, Community Shield, te je u sezoni 2005/06 igrao finale Lige prvaka.

Prije nego je potpisao za Manchester United, imao je dvije jako dobre ponude.

"Imao sam ponude Juventusa i Manchster Citryja, ali imao sam neke pozitivne osjećaje prema Sir Alexu Fergusonu i Manchester Unitedu. Ako danas pogledate tu momčad, sjetite se igrača poput Vidića, Ferdinanda, Scholesa, Giggsa, Carricka... Sve veliki pobjednici, iskusni igrači. Privlačilo me da igram s njima. Osim toga, osjećao sam se dobro kada sam stigao tamo. Od početka do kraja sam imao taj osjećaj, čak i ako sam prethodno osam godina igrao u rivalskom klubu Arsenalu. Svi igrači koje sam posebno spomenuo pokušali su da se osjećam kao kod kuće. Ono što je bilo lijepo za mene kad sam stigao u Manchester United, bio je to što sam u Arsenalu bio jedan od najstarijih, imao sam puno odgovornosti izvan svog nastupa. Ali kad sam se 2012. pridružio tim Manchester Uniteda, nisam bio jedan od najiskusnijih, nisam imao toliko odgovornosti, pa sam se mogao usredotočiti na svoju igru, svoje nastupe. U svakom timu postoji hijerarhija, u Manchesteru je bilo jasno, šefovi su bili Paul Scholes, Ryan Giggs, Michael Carrick, Nemanja Vidić, Rio Ferdinand... Ovih petorica bili su šefovi tima. Sve što se događalo izvan polja, oni su to regulisali".

Dakle, nabrojali ste petoricu velikih igrača, a onda i Ferguson...

"Da, vrlo jasno, super je biti dio kolektiva koji je osvojio sve i može sve pobijediti. Ti igrači osvojili su Ligu prvaka, Premier ligu. Patrice Évra također je bio pravi vođa. Sjedio sam kraj njega dvije godine. Njegova želja za pobjedom, njegova pozitivna energija... Pridružiti se ovom Manchesteru bilo je uništiti stakleni strop, učiniti određene stvari mogućim. Na treningu je intenzitet bio nevjerojatan. Čak i na jednostavnom treningu, svi su radili sve kako bi pobijedili. Ovi igrači, ostavili su dojam da uvijek traže savršenstvo, gurali su jedni druge, i volio sam ovo okruženje. Ovi igrači su me gurnuli da dam najbolje od sebe. Imao sam usporediv osjećaj osam godina ranije kada sam se pridružio Arsenalu. Stigao sam kao mladi igrač. Ugledavši Bergkampa kako radi... Vau!  Nikad nisam vidio nešto slično, isto s Thierryjem Henryjem, isto s Robertom Pirèsom, isto s Freddiejem Ljungbergom".

Ko je bio najimpresivniji igrač?

"Teško je odgovoriti, jer je većina njih bila impresivna u svojim određenim registrima, u svom vlastitom stilu. Vidić je bio ratnik, stavio je glavu tamo gdje je obično jezivo zakoračiti. Učinio je sve da pobijedi. Ferdinand, bio je „elegantniji“, ugodan s loptom, jak u zračnoj igri, dobar u dugoj igri.Kompletan i živ nogometaš za pobjedu. Giggs je bio vatreni igrač, uvijek ostavljajući dojam da se nalazi u svojoj zoni komfora. Još u odličnoj formi sa 39 godina! Bavio se jogom, cijelo vrijeme živio nogomet. I impresivno na svoj način. Wayne Rooney, također impresivan u svom stilu. Patrice Évra često glasno govori kako bi u tim uvukao samopouzdanje i povjerenje. Danas znam da snima smiješne videozapise, ali vjerujte da je super profesionalac i super inteligentan tip. Govori pet jezika, čak govori i korejski! Njegov fizički izgled pokazuje koliko je profesionalan, a ima um snažan poput njegovog tijela".

Ispričao je jednu anegdotu s Fergusonom.

"Ferguson je znao kada treba djelovati, kada na primjer pritisnuti disciplinu. U mojoj prvoj sezoni imali smo 15 bodova prednosti nad Cityjem kojeg smo ugostili u aprilu 2013. godine. Da smo pobijedili, imali bismo 18 bodova prednosti, ali smo izgubili i prednost je smanjena na 12 bodova. Većina menadžera ne bi dramatizirala na 12 bodova prednosti, ali Ferguson je bio bijesan. Dva naša igrača su prethodno bila u noćnom izlasku. Dan nakon utakmice, Ferguson je stavio sliku njih dvojice na zid svlačionice i rekao cijeloj ekipi: 'Ok momci, ako ne osvojimo prvenstvo, znajte da je to zbog ova dva kretena koja su odlučila da idu u noći izlazak pred važnu utakmicu'".

Potražite više informacija na temu Premier league:

O kojim se igračima radilo?

"Stvarno ne mogu otkriti ko su oni. Trener ih je naružio, ali ostalo je u svlačionici. Bilo je nevjerovatno, polijepio je mnoge slike po zidu. Kasnije nas je upozoravao da ako vidi igrače koji odu i zabavljaju se, a prije nego klub osvoji trofej, ti igrači bit će izbačeni iz tima. Bio je nemilosrdan. Na kraju smoi ipak bili prvaci, ali jasno vam je da je Ferguson tačno znao kada da nas razdrma", ispričao je Van Persie.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi