Ako nam iko ne leži onda je to Grčka!
Protiv Grčke smo prvi put igrali još davne 1996. godine i to je selekcija protiv koje imamo jako loš omjer. Uspjeli smo ih pobijediti samo jednom u devet odigranih utakmica! Foto: EPA

Retrospektiva prethodnih utakmica

Ako nam iko ne leži onda je to Grčka!

E. Čaušević

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se igra 2020. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine će, između ostalih, ponovo snage odmjeriti protiv selekcije Grčke.

Grčka je jedna od reprezentacija s kojom smo u kvalifikacijama odigrali najviše utakmice, čak njih osam, ali se ne možemo pohvaliti s dobrim omjerom protiv ove selekcije. Pored osam kvalifikacijskih utakmica odigrali smo još jedan prijateljski meč protiv Grčke u kojem također nismo slavili (0:0).

Prvu utakmicu protiv Grčke igrali smo davne 1996. godine u kvalifikacijama za Mundijal 1998. Tadašnji meč igrao se u Kalamati i Grčka je slavila sa sigurnih 3:0. Revanš meč igrao se 2. aprila 1997. godine na Koševu i tada je Grčka pobijedila s minimalnih 1:0.

Novi susret s Grcima imali smo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se igralo 2008. godine. Prvi susret igrao se 2006. godine u Zenici kada nam je Grčka nanijela jedan od najtežih poraza na domaćem terenu jer su nas savladali s visokih 4:0. Revanš se igrao 13. oktobra 2007. godine i tada je bilo 3:2 za Grčku.

Nakon toga s Grčkom smo u Zenici igrali i jedini prijateljski meč koji je završen bez golova. Do prve pobjede protiv neugodnih Grka konačno smo došli u kvalifikacijama za SP 2014. Tada nas je s klupe predvodio Safet Sušić i po prvi put smo se plasirali na veliko takmičenje. Prvi meč igrao se u Atini 12. oktobra 2012. godine i ponovo nije bilo golova, ali smo u revanšu u sjajnoj utakmici 22. marta 2013. godine pobijedili sa 3:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

S Grčkom smo igrali i u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se ljetos igralo u Rusiji. Iako smo uspjeli da ostanemo neporaženi nismo mogli doći do pobjede u dva susreta. Prvi meč u Atini završen je 1:1, a u drugom smo prošle godine odigrali 0:0 u Zenici i otežali šanse za plasman na SP.

Sudbina je htjela da se ponovo sastanemo protiv Grčke u kvalifikacijama za EP i nadamo se da ćemo popraviti jako loš omjer protiv njih. U devet odigranih utakmica Grčka ima četiri pobjede, četiri puta smo remizirali i samo jednom je slavio naš tim.

Top Komentari

kikiriki
ostavimo proslost,zadnja 4 duela su bitna,i tu smo u prednosti.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi