Ima neka tajna veza: Čeferinov potez sa Kongresa UEFA-e razotkrio "spasitelje fudbala"

Predsjednik UEFA-e i novoizabrani prvi čovjek ECA-e

Ima neka tajna veza: Čeferinov potez sa Kongresa UEFA-e razotkrio "spasitelje fudbala"

A. Čaušević

Raskol između evropskih velikana i UEFA-e na najbolji način je iskoristio prvi čovjek PSG-a, Nasser Al-Khelaifi koji je imenovan za predsjednika Asocijacije evropskih klubova (ECA).

Khelaifi je gazda PSG-a, a zbog načina na koji je preuzeo pariški klub i silnog upumpavanja novca mnogi ljubitelji fudbala Svecima sa Parka prinčeva dodjeljuju epitet "plastičnog".

Šeik iz Katara je preuzeo PSG 2011. godine i deset godina rukovodi jednim od najvećih i najmoćnihi klubova svijeta, ali do toga je došao uz pomoć silnog bogatstva stečenog prodajom nafte.

Proteklih godina PSG se nekoliko puta nalazio pod istragom UEFA-e zbog kršenja finansijskog fair playa uslijed sumnjivih sponzorskih ugovora i većeg trošenja od dozvoljenog.

Ipak, UEFA je zažmirila na sve to te je dozvolila Al-Khelaifiju da uđe u Izvršni odbor bez obzira na kontroverznu prošlost i način na koji je ušao u evropski fudbal.

PSG je uz Bayern bio najzvučnije ime koje je odbilo da pristupi Superligi, a možda je upravo imenovanje za predsjednika ECA-e razlog zašto je Al-Khelaifi istao imun na pozive Florentina Pereza.

Oglasi

Kao da je postojao neki plan sumnju izaziva gest Aleksandara Čeferina prema Al-Khelafiju prilikom Kongresa UEFA-e odžanog početkom sedmice.

[streamable]https://streamable.com/g9hsh2[/streamable]

Naime, prilikom izlaska za govornicu Slovenac koji ima godišnju platu od skromna 2 miliona eura je namignuo Al-Khelafiju koji je bio jedini od članova IO koji ga je gledao.

Mnogi su u prvi mah za Čeferina i Al-Khelaifija rekli da su "spasitelji fudbala" jer su se hrabro i direktno suprostavili "odmetnicima", međutim čini se da i nije baš sve tako čisto kako su oni predstavili.

U proteklih 12 sati na društvenoj mreži Twitter napisano je preko 30 miliona objava s porukom Ceferin out (Čeferin napolje), ponajviše iz Španije, Italije i Švicarske.

Čeferin se polako nalazi na udaru jer novi format Lige prvaka koji bi na snagu trebao stupiti i prije 2024. godine je veoma sličan Superligi obzirom da će uvesti pozivince za najbolje rangirane klubove koje ne izbore grupnu fazu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Takmičenje će se povećati sa 32 na 36 mjesta, a dodatna mjesta će biti rezervisana za klubove iz najjačih europskih liga s visokim koeficijentom poput, recimo, Rome ili nekog engleskog kluba koji se nije uspio ugurati u Ligu prvaka kao Arsenal ili Tottenham.

Svakako u oči bode vijest da je UEFA iznenada pronašla sponzora koji će finansirati Ligu prvaka sa većim iznosom nego što su to planirali Superligaši te već razgovara o sponzorskom ugovoru vrijednom šest milijardi eura. 

Promo

Top Komentari

bhodzic
I opet naravno više para u kasi UEFA-e, klubovi od tih silnih ugovora neće vidjeti ni centa više na svom računu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi