"Spasitelj fudbala" je sebi povećao platu i sada zarađuje astronomsku cifru

Predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin

"Spasitelj fudbala" je sebi povećao platu i sada zarađuje astronomsku cifru

A. Čaušević

Na predsjednika UEFA-e, Aleksandra Čeferina mnogi gledaju kao spasitelja fudbala nakon što je brzom reakcijom i snažim pritiskom uspio ugasiti  Superligu koja zapravo nije ni zaživjela.

Jedan od osnivača Superlige, Florentino Perez je prije nekoliko dana žestoko kritikovao UEFA-u kazavši da se uopšte ne radi o transparetnoj organizaciji i da zapravo niko ne zna koliko Čeferin zarađuje.

"Konkretno, u detalj znamo koliko zarađuje LeBron James, ali nemamo pojma kolika je plata Aleksandra Čeferina. Shvatate? Svi mi u klubovima smo morali da smanjimo plate zbog pandemije, ali čini mi se da u UEFA nisu imali tih problema", rekao je Perez.

Istraživanje italijanskih novinara je pokazalo da je Perez, koji je postao jedan od omrženih likova u svijetu fudbala bio potpuno u pravu, barem tako pokazuju podaci lista "Calcio&Finanza".

Naime, Italijani su objavili da je Čeferin u kriznoj sezoni 2019/2020 kada se pojavila pandemija koronavirusa primio bruto platu u iznosu od 2.19 miliona eura.

Oglasi

To znači da je Slovenca sebi uvećao platu za 450.000 eura i sada zarađuje zaista astronomsku cifru. Povećana je plata i generalom sekretaru koji sada zarađuje 1.23 miliona eura.

Od pojave Superlige UEFA je često isticala kako novac ne igra važnu ulogu, te da fudbal pripada navijačima, međutim čini se i da nije tako posebno sada kada im je ugrožen monopol.

Inače, Čeferin je i danas kritikovao osnivače Superlige. Na meti ismijavanja bili su Juventus i Real Madrid, najveći zagovornici ovog takmičenja.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Jedan klub mi je danas poslao raspored utakmica Superlige. Izgledalo je veoma smiješno jer su samo Real Madrid i Juventus igrali svake sedmice", rekao je Čeferin i najavio je postupke protiv određenih timova.

"Radimo sa našim timom na postupku protiv klubova. Bit će posljedica za sve. Ipak, svakako ćemo uzeti u obzir to da su engleski klubovi priznali grešku. Imali smo 235 od 247 klubova na svojoj strani, sad imamo 244. Očekujemo da svi shvate svoje greške i da se suoče sa posljedicama", rekao je Čeferin.

Promo

Top Komentari

bazaorao
A vi sebi ne bi povecali da možete?
7 1
MaDaj
Samo poredjenja radi.... Billy Gilmour zaradjuje £2,250,000... to medjutim nije problem.. problem je koliko zaradjuje prvi covijek evropskog fudbala??? Stvarno ovaj svijet nema smisla .....
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi