Alessandro Del Piero uoči "Derby d'Italia": U čemu sam se utrkivao sa Ronaldom
Del Piero i Ronaldo su 1997/97 bili najbolji igrači svijeta, a italijanska Serie A bila u centru pažne svjetske fudbalske javnosti

Legenda Juventusa

Alessandro Del Piero uoči "Derby d'Italia": U čemu sam se utrkivao sa Ronaldom

Legendarni italijanski fudbaler i ikona Juventusa Alesandro del Piero pričao je za La Gazzetu dello Sport uoči večerašnjeg velikog okršaja najvećih italijanskih rivala.

Serija A posljednjih godina pokušava da se vrati tamo gdje je bila 90-ih i početkom milenija, a lokomotiva oporavka je Juventus koji dovođenjem velikih zvijezda, prije svega Ronalda motivira i ostale timove da postanu jači.

Jedan od onih za koje se pretpostavlja da bi mogao narednih godina biti najbliži Juveu je drugi najtrofejniji italijanski klub - Inter.

Inter - najteži rival

Del Piero je u intervjuu potvrdio da su mu mečevi protiv Intera uvijek bili na prvom mjestu.

"Bio je to najveće suparništvo koje sam doživio. Naravno, bio je i Milan, Inter je bio veći izazov. Bio je to intenzivan meč iz više razloga".
 
Pričao je Del Piero i o slavnoj utakmici iz sezone 97/98 i okršaju tada dva najbolja igrača na svijetu: njega i Ronalda.

"Nažalost, atmosfera je bila pokvarena usredotočenjem na druge teme, ali bilo je divno uspjeti se uspoređivati s njim u toj godini kada smo i on i ja i fizički i psihički bili na vrhu. Ronaldo je bio izvor velike inspiracije, konkurentnosti. Svake sedmice imao sam izazov, bilo je zanimljivo takmičiti se s njim i vidjeti ko je zabio i driblao više, ko je više asistirao i ko je koga više ostavio otvorenih usta."

Prvi i drugi Del Piero

U sezoni 98/99 Alessandro je protiv Intera doživio tešku povredu. Kako se danas osjeća kada pomisli na taj dan?

"Prvi Alessandro završio je karijeru nekoliko dana nakon utakmice, talijanski nogomet bio je u centru svjetske pažnje i bio sam sretan i ponosan. Tada sam odrastao. Bio sam dobar, ali s mentalnog gledišta drugi Alessandro jači je od prvog. Bilo je mnogo sumnje da se neću nikada oporaviti dovoljno, suočavao sam se i nadvladao složene izazove."
 
Odaberao je potom drugu najbolju utakmicu između Juventusa i Intera u karijeri.

"San Siro, februar 2006. Zabio sam gol iz slobodnog udarca u posljednjim minutama i proslavio gol s isplaženim jezikom".
 
Inter naporno radi kako bi se vratio na Juventusov put uspjeha i kako bi ponovo bio konkurentniji.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Da, to sam rekao prije nekoliko godina, kao klub su solidni, trener zna Seriju A, a ekipa vrijedi".
 
On je proučio sve protivnike u prva tri mjeseca sezone, i kazao da ne postoji niko jači od Juventusa trenutno, ali da bi Liga šampiona mogla utjecati na njihove rezultate u Seriji A.

"Liga šampiona je postala više od samog cilja, a u prvenstvu je Juve pokazao da, kad želi pobijediti, on pobjedi"

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi