Derby della Italia: Jučer, večeras, sutra...

Večeras meč Juventusa i Intera

Derby della Italia: Jučer, večeras, sutra...

Večeras će na stadionu Allianz Juventus dočekati Inter u još jednom Derby della Italia.

Kako iz ove perspektive gordo to zvuči, no postoji li teoretska šansa da se kao nekada u zlatno doba Serije A, Nerroazzuri barem malo primaknu Bianconerrima?

Uvijek zanimljivi i vrckavi italijanski mediji našli su da se razlika između dva trofejna italijanska kluba danas najbolje ogleda u jednom broju - 166!

Toliko naime trofeja više imaju igrači Juvea od fudbalera Intera i gledajući i laički i stručno, razlika je to koja je deško dohvatljiva.

Cristiano Ronaldo - podređen kolektivu više no ikad

A sve to igrači Stare dame nisu uspjeli samo prigrabiti u prethodnih sedam trofejnih sezona, tokom kojih je neko duže neko kraće bio član tima, već i kontinuiranim dovođenjima vrhunskih pojačanja, s mnogim osvojenim trofejima, o kakvima u Interu mogu samo da sanjaju.

Prije svega tu se misli na Cristiana Ronalda koji kako vrijeme odmiče sve više razuvjerava one koji su smatrali da je njegova kupovina loš potez, da je za igrača od 33 godina previše dati 100 miliona i da Portugalac ni u snu neće moći rešetati mreže u Italiji kao što je to činio u Španiji.

Ronaldo međutim nikad više nije bio podređen kolektivu kao što je u Juventusu, do izražaja dolaze njegove druge karakteristike...

Juventus je u prethodnim godinama toliko odmakao konkurenciji u Italiji, da su italijanski novinari zapravo kao ciljeve Juventusu odredili (da bi kompletirao i zapečatio svoj uspjeh i rast) osvajanje Lige prvaka i - stvaranje ozbiljnog konkurenta u domaćem šampionatu, kako bi se na taj način podigao kvalitet lige. "Nema velikih timova bez velikih rivala."

E sad, za Ligu prvaka preduslovi su stvoreni, dovedeno je nekoliko vrhunskih igrača, no šta ćemo sa Serijom A? Ko bi mogao biti taj prijeko potrebni Juventusov rival?

Večerašnji meč koji je postao sve samo ne derbi Italije u doslovnom smislu, mogao bi zapravo biti najava onoga što bi se moglo revitalizitrati narednih godina.

Inter je najozbiljniji kandidat da postane najveći rival Juventusu, s obzirom na ljude koji ga vode. Kineski kolos Suning obrće 70 milijardi dolara godišnje, a familija Jang teži da postane planetarno prepoznatljiva.

Navodno, sa ulaskom Jang Jindonga u vrh Kineske komunističke partije, Inter je iza sebe dobio čitavu Kinu.

Poslije prve katastrofalne godine u kojoj je promijenjeno pet trenera, Jang Jindong je postavio na kormilo kluba svog sina Stivena sa otvorenim računom za kupovinu pojačanja i vođenje kluba. U tom kontekstu treba tumačiti i odluku Intera da angažuje Beppea Marotu, bivšeg generalnog direktora Juventusa.

U prethodnoj sezoni, bez učešća u evropskim takmičenjima, Inter je udvostručio primanja na 280 miliona eura i popeo sa, odmah iza Juventusa, na drugo mjesto liste klubova s najvećom zaradom.

Pravu snagu na fudbalskoj pijaci Inter bi trebao pokazati već sljedećeg ljeta budući da će Inter tada izaći iz vidokruga UEFA-inog specijalnog nadzora zbog finansijskog fair playa.

Mauro Icardi više nije sam

A ni rezultatski i igrački Inter ove sezone nije loš, s tendendcijom da bude bolji, ali ne stihijski bolji. Mauro Icardi nije jedini opasan igrač, tu je hrvatski trojac Brozović, Perišić, Vrsaljko, imaju dobar defanzivni blok, imaju Nainggolana koji večeras neće igrati zbog povrede, pa iako on i Vrsaljko još nisu pokazali zašto su dovedeni, mnogo veći potencijal, čini se imaju od Napolija i Rome.

I da, tu je, ponovimo, Beppe Marotta čovjek koji je ponajviše svojim djelovanjem doprinio da Juventus danas budu u Italiji to što jeste. Dominacija koju imaju naprosto je fascinantna i nikad ranije u historiji nije zabilježena.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Derby della Italia zaista je nekada bila najveća utakmica Serije A. Letimičan pogled na na prethodne okršaje, na majstore koji su igrali u nekim davnim okršajima, strijelce, kakvi su golovi postizani i ko ih je postizao na obje strane o tome dovoljno govori, no prethodnih godina izgubila se ta draž.

Ipak, od večeras mogle bi se stvari početi mijenjati nabolje. Nadajmo se.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi