Povratak kući propalog klinca - Za kraj karijere došao je tamo gdje uživa
Brazilski fudbaler vraća se kući i potpisao je za Sao Paulo (Foto: Twitter)

Pato potpisao za Sao Paulo

Povratak kući propalog klinca - Za kraj karijere došao je tamo gdje uživa

Midhat Šljivak

Nekadašnja velika nada brazilskog fudbala Alexandre Pato (33) vratio se kući i po treći put je potpisao ugovor s ekipom Sao Paula. 

Alexandre Pato nekada je važio za najveću nadu brazilskog fudbala. S nepunih 18 godina stigao je u AC Milan i predviđala mu se velika karijera.

Imao je Brazilac svijetlih trenutaka. Ostao je među Rossonerima šest godina, no došlo je do velikog pada u kvaliteti njegove igre, pa se 2013. godine odlučio za povratak u Brazil.

Potpisao je tada za Corinthians, išao je potom na posudbu u Sao Paulo i Chelsea, a evropsku karijeru pokušao je spasiti u sezoni 2016/2017 potpisom za Villarreal.

Nije on više imao kvalitet za igru na nivou najjačih evropskih liga. Otišao je u Kini, igrao je potom za Sao Paulo i Orlando City, a sada je ponovo odlučio doći tamo gdje mu je najbolje.

Pato je sa Sao Paulom potpisao ugovor do decembra ove godine i vidjet ćemo kako će se snaći u ovom klubu.

Oglasi

Bio je najbolji sve dok nije počeo da mašta o Zlatnoj lopti: "Ostao sam zaglavljen u budućnosti"

Brazilski napadač Alexander Pato bio je pravo otkrovenje kada je stigao u Milan, te je bio jedan od kandidata za osvajanje Zlatne lopte.

Pato je u Milanu proveo pet i po godina, nakon čega je početkom 2013. godine prešao u Corinthians, a time je na neki način i završena njegova karijera. I danas je aktivan nogometaš, no dojam je da se prerano vratio kući u Brazil jer je imao samo 23 godine.

U suzama je napustio Milano u koji je došao još 2007. godine kao klinac, da biu potom s Rossonerima osvojio Scudetto i Superkup Italije, ali je postigao preko 50 golova na preko 120 mečeva, a neki do njih će zauvijek ostati u sjećanju ne samo navijača Milana, nego i svih ljubitelja nogometa. Kao, naprimjer, ovaj pogodak:

Pato je poput mnogih mladih Brazilaca ubrzo postao zvijezda dolaskom na evropsko tlo, ali se ubrzo suočio i sa velikim pritiskom. On je 2009. godine dobio nagradu Golden Boy kao najbolji mladi nogometaš.

"Volio sam pažnju. Htio sam da se o meni priča. Ali znaš šta se dogodilo? Počeo sam previše sanjati. Iako sam još naporno radio, mašta me vodila na razna mjesta. U glavi sam već držao Zlatnu loptu. Ne možeš si pomoći, čovječe. Jako je teško ne biti pogođen. Mnogo sam patio da dođem do Milana, zašto ne bih uživao u tome i maštao?", priznao je Pato u jednom razgovoru.

"Bio sam nezaustavljiv dok sam živio u sadašnjosti, ali glava mi je zapela u budućnosti. Sve je bilo dobro dok sam se zabavljao i dok nisam počeo razmišljati o osvajanju Zlatne lopte", dodao je brazilski as.

Za Milan je zabio 63 gola na 150 utakmica uz 18 asistencija, te je bilo samo pitanje vremena kada će da osvoji Zlatnu loptu, ali su ga potom počele mučiti povrede, a bio je i dio nekih kontroverzi izvan terena.

Na kraju se ovaj sjajni napadač samo pridružio dugoj listi čudesne djece koja nisu uspjela doživjeti očekivane visine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi