Ziljkić: Svako bira svoj put, ali vjera je najljepši i jedini put

Bh. fudbaler iz Ljubljane za SportSport.ba

Ziljkić: Svako bira svoj put, ali vjera je najljepši i jedini put · Intervju

E. Čaušević

Bh. fudbaler Almedin Ziljkić na kraju prošle sezone odlučio je da napusti banjalučki Borac i svoju karijeru nastavi u Olimpiji iz Ljubljane gdje je veoma dobro otvorio novu sezonu.

Ziljkić je nakon odlične sezone u Borcu odlučio da je vrijeme da napravi novi iskorak u karijeri, a nakon što je stigla ponuda od Olimpije nije previše razmišljao i donio je odluku da potpiše ugovor s klubom iz Ljubljane.

Ovaj 25-godišnji momak iz Novog Pazara veoma dobro je otvorio sezonu i na pet utakmica u dresu Olimpije uspio je postići dva gola i upisati tri asistencije, te je pokazao da će biti dobro pojačanje za slovenski klub ove sezone.

U razgovoru za SportSport.ba Ziljkić je govorio o svom novom klubu i otkrio je kako mu trenutno izgleda život u Sloveniji. Govorio je o svojoj porodici koja mu je najveća podrška, ali i o vjeri i činjenici koliko ga je ona promijenila u prethodnih nekoliko godina.

"Zadovoljan sam kako sam otvorio sezonu. Znaju svi da je teže kada tek dođeš u novi klub, treba vremena dok se snađeš i prilagodiš. Ali, brzo sam se snašao i prilagodio hvala Bogu, tu je bio Tomislav Tomić koji je također iz BiH i lako sam došao do izražaja jer sam se brzo uklopi. Tako da trenutno sve ide po planu", rekao je Ziljkić na početku razgovora i osvrnuo se na život u Ljubljani.

"Čekao sam porodicu da dođe jedno 20-tak dana dok sam sve pozavršavao. Tek se navikavamo na život u ovom gradu i nadam se da će biti sve kako treba. Ljubljana je stvarno miran grad i tu je puno naših ljudi iz BiH tako da je stvarno super. Grad mi se baš svidio i što kažu neki nije džaba centar Evrope".

Oglasi

Ziljkić ne krije da mu je supruga Mirela velika podrška u karijeri, te itekako cijeni to što je ona sve podredila njegovoj karijeri i njihovoj porodici.

"Ona stvarno ne pravi problem kada ja donosim odluku oko svoje karijere i to je da me prati. Hvala Bogu zna čime se bavim i šta sam odabrao i od čega živimo. Imam veliku podršku od nje i zahvalan sam joj na tome. Uvijek govorim kako je stavila neke svoje životne prioritete po strani da bi bila uz mene i naše dijete. Ona se samo pribojavala da ne odemo u neku 'divlju zemlju' jer se znalo da ću otići iz Borca i bilo je pitanje samo gdje i šta", priča Ziljkić.

Opis nije dostupan.

Fudbaler Olimpije nedavno se ostvario i u ulozi oca i ne krije da je to u potpunosti promijenilo njegov način razmišljanja, te da se sada u većini slučajeva postavlja na drugačiji način nego što je to bilo prije.

"Nije floskula, ali me to dosta promijenilo. Ne možeš više da razmišljaš samo o sebi i kao što supruga kaže sada mislimo samo na dijete. To je neki ključ porodice i hvala Bogu presretan sam. Najbitnije je da je beba živa i zdrava i onda će sve ostalo doći, da ona bude poslušna i vjernica i meni više ne treba".

Oglasi

Ovaj 25-godišnjak ne krije da mu je vjera itekako važna u životu, te je otkrio da se mnogo promijenio prethodnih godina zbog toga.

"Svako ima pravo na neke greške, ali bitno je da ih ne praviš puno i da shvatiš kada pogriješiš. Prije četiri-pet godina sam bio neki drugi čovjek i otkako sam se okrenuo vjeri nekako sam duhovno ispunjen i poželio bih svakome da bude u vjeri bez obzira o kojoj religiji je riječ. Kada sam došao u Banjaluku svi su govorili da ću imati problem, ali nisam imao niti jedan mali problem, čak su me u Banjaluci najbolje do sada gledali u životu. Ja sam im zahvala na tome i zbog toga sam zavolio Banjaluku. Svi su govorili da će mi biti teško što idem tamo baš zbog toga što sam u vjeri i što sam musliman, ali iskreno svi su prema meni bili i više nego dobro. Svako bira svoj put, ali vjera je najljepši i jedini put", rekao je fudbaler Olimpije.

Nakon toga razgovor je otišao ponovo prema fudbalu i Ziljkićevom novom klubu. Otkrio je kakva su očekivanja Olimpije u novoj sezoni koja je nedavno počela.

"Ciljevi su najveći. Došao je trener Savo Milošević koji je doveo svoj stručni štab. Vratio se Tomić i došlo je još nekoliko dobrih pojačanja i ciljevi su najveći. Po meni je cilj i titula, ali eto sada smo malo lošije odigrali protiv Kopra. Lošije smo otvorili utakmicu, poveli smo i na kraju izgubili, ali to je zaista nezaslužen poraz. Prvenstvo je tek počelo, ali mi moramo da ciljamo na najviše".

Oglasi

I on sam potencira da bh. liga nije slabija od slovenske, ali da jednostavno uslovi i infrastruktura prave razliku.

"Iskreno to je i najveći problem kod nas u BiH. Po meni je bh. liga mnogo bolja nego što se predstavlja i nego što nas narod vidi u svijetu. Kada čuju da je neko iz bh. lige misle da to nije nešto Bog zna šta. Ali, ja uvijek tvrdim da je bh. liga dosta teška i jaka. Nas je unazadila baš infrastruktura i dok se to ne riješi neće doći do izražaja. Slovenska liga nije ništa ispred iako imaju dobrih klubova koji ulažu novac, ali imamo i mi Sarajevo, Borac, Velež, Željezničar... Imamo odlične klubove, ali infrastruktura nam ne dozvoljava da sklonimo taj teret više i da nismo uvijek na lošem glasu. U BiH ima zaista igrača koji mogu da igraju i u onim najboljim ligama svijeta".

Ziljkića smo pitali i kako komentariše loš početak sezone njegovog dojučerašnjeg kluba Borca i da li je to očekivao?

"Nisam očekivao, mislim da to niko nije očekivao jer je ekipa ostala na okupu i samo sam ja otišao. Očekivao sam mnogo više. Prošle godine su nas puno prozivali, ali smo stvarno igrali dobar fudbal i svaki derbi smo dobili. To niko nije mogao da nam oduzme i nismo mi bili krivi što je Sarajevo izgubili 13 bodova prednosti, ali to je dokaz da se iz utakmicu u utakmicu moraš da dokazuješ jer ako to ne radiš na slavu i ime nikoga ne možeš da dobiješ. Naša liga je jaka i to uvijek govorim i samo šteta je što imamo tako loše stadione i terene i ključno je da se to promijeni", dodaje on.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Ziljkić je u BiH stigao početkom 2017. godine kada je potpisao za Slobodu i tada se desila nevjerovatna situacija. Naime, prezime njegove porodice je inače Zilkić, ali zbog greške opštinske službenice njemu u ličnom dokumentu piše Ziljkić.

Pitali smo ga da li mu je problem što na dresu nosi "pogrešno" prezime, te da li saigračima objašnjava kako se on zapravo preziva.

"To mi zaista ne smeta. Svako ko me poznaje zna da ja nisam neki kompleksaš i da se uvijek opušten i volim lijepu atmosferu. Ne predstavlja mi problem to pogrešno prezime. Bitan je samo teren i što manje priče van terena. Na terenu se što bolje dokazat, a prezime i broj ne igraju neku bitnu ulogu u tome".

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Ziljkić je na prethodnim okupljanjima bio na spisku Ivayla Peteva, ali to sada nije bio slučaj. Nada se da će se u budućnosti to promijeniti.

"Svakom igraču je san da igra za reprezentaciju i da je na spisku. Može bilo ko da priča i da me pljuje, ali mislim da ja zaslužujem taj poziv jer sam dobro otvorio sezonu. Ko god misli da je lako sada da pređeš da igraš Drugu ligu FBiH ne možeš biti starter i moraš da se dokazuješ. Mislim da zaslužujem barem da sam na tom nekom širem spisku jer stvarno se trudim da sam iz meča u meč sve bolji. Ne treba se razočarati sada i treba raditi još jače i opet dokazati da mogu nositi dres reprezentacije", kazao je Ziljkić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

On je ka.ina od igraca, naravno i karakter mu je ka.ina, to jest karakter mu je isti kao kod Ljajica, s tim sto je Ljajic za Ziljkica velika klasa od fudbalera.
11 24
BBB25
Zaboraviš ti i na vjeru kad je cash u pitanju,čim si mogao da igraš za genocidaše i slaviš uz Marš na Drini
17 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi