Ziljkićevo 'ne' ih je natjeralo na najgore moguće poteze, sada je konačno našao svoj mir

Kako je i zašto napustio Olimpiju?

Ziljkićevo 'ne' ih je natjeralo na najgore moguće poteze, sada je konačno našao svoj mir

E. Škorić

Bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine Almedinu Ziljlkiću slijedi nova avantura u Premijer ligi naše zemlje, budući da će od danas i zvanično biti član FK Sarajevo.

Ziljkić je kao tinejdžer stigao u Tuzlu početkom 2017. godine u prvoj sezoni sa Slobodom izborio polufinale Kupa BiH. Već tada je bilo jasno da se radi o igraču koji će imati zavidnu karijeru.

Iz Slobode je prešao u redove gradskog rivala koji se tada zvao Sloga Simin Han, a sada Tuzla City, a 2019. godine prelazi u redove Borca iz Banjaluke, koji u ljeto 2021. godine nije mogao da ostane ravnodušan na ponudu ljubljanske Olimpije. Borac je navodno na ime odštete dobio 200.000 eura, s tim da se vjeruje da je iznos na kraju veći s obzirom na bonuse i ostalo.

"Jedan od najvoljenijih igrača našeg kluba u crveno-plavom dresu ostavio je sve, a u Banjoj Luci se ostvario u potpunosti, postao ozbiljan igrač za evropsko tržište, reprezentativac… i otac!", poručili su iz FK Borac 9. jula 2021. godine na oproštaju od svog ponajboljeg igrača.

Ziljkić je jedan od najzaslužnijih za naslov prvaka Bosne i Hercegovine, a igrač rođen u Novom Pazaru bio je spreman za nove izazove, potpisavši za ponajveći slovenski klub. U Olimpiji je odigrao 51 utakmicu i postigao osam golova uz šest asistencija.

S Borcem osvojio naslov prvaka BiH (Foto: SportSport.ba)

Prva sezona bila je savršena - 31 utakmica, sedam golova i šest asistencija. No, druga sezona je već donijela probleme za samog Ziljkića. Istina, sakupio je 16 nastupa i dao jedan gol uz jednu asistenciju u Prvoj ligi Slovenije u tekućoj sezoni, ali se uprava tog kluba potrudila da ga "iscijedi". Minute su mu davali na kašičicu, a onda ga u potpunosti gurnuli u drugi plan.

Oglasi

No, nije bilo u pitanju sportsko pitanje. Ziljkić nije zbog eventualno vlastite slabe forme odstranjen i maknut u stranu, već je to bio način nove uprave NK Olimpija da ga natjera da potpiše novi ugovor.

Ziljkić je odbijao prihvatiti uslove za novi ugovor jer je krenulo veliko "rezanje", a onda mu se rukovodstvo kluba odlučilo svetiti na način da je više utakmica odgledao s tribina nego što je bio u protokolu.

Nije podlegao pritisku, ostao je istrajan i Olimpiji nije preostalo ništa drugo nego da se pomiri s njegovim gubitkom. S obzirom da ima ugovor sa Olimpijom do ljeta 2023. godine, nije poznato hoće li Sarajevo platiti određeno obeštećenje. Ukoliko i da, onda će to sigurno biti neka simbolična cifra, značajno manja od trenutne tršišne vrijednosti igrača koja se procjenjuje na 350.000 eura.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Uprava Olimpije htjela je da prihvati novi ugovor po značajno slabijim uslovima, ali je odbio (Foto: SportSport.ba)

Prelazak u Sarajevo Ziljkić smatra novim početkom. Dobiće sigurno mnogo slobode u igri, terene u BiH dobro poznaje, a sa 26 godina još uvijek stigne napraviti velike i važne stvari. Najprije sa Sarajevom, a onda gdje ga sudbina ponovo odnese.

Sarajevo je imalo užasnu polusezonu, nalazi se na petom mjestu sa skoro izgubljenim nadama za novi trofej, ali borba za Evropu biće logičan cilj uprave koja je s nekoliko velikih pojačanja ove zime pokušala da "ugasi vatru" i vrati povjerenje navijača, barem onih najvatrenijih, pristalica Hordi zla, koji su odlučni da bojkotuju utakmice voljenog kluba kako bi isti bio lišen usluga pojedinih omraženih osoba na čelu sa šefom struke Mirzom Varešanovićem i direktoricom Ajlom Alimanović.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahroKonjHodzic
ovo fk sarajvo postalo dom pemzionera
2 12
veliki73
Je.o vam je majku u B Luci i pljuvao a sad ga dovodite fuj
0 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi