Alonso objasnio razlike između Mourinha i Guardiole

Pred derbi Manchestera

Alonso objasnio razlike između Mourinha i Guardiole

Jedan od najboljih veznih fudbalera u posljednjem desetljeću, Xabi Alonso, imao je tu privilegiju da u karijeri sarađuje sa dva ponajbolja trenera današnjice, Joseom Mourinhom i Pepom Guardiolom.

On je pred derbi Manchestera pokušao navijačima širom svijeta pojasniti glavne razlike u taktičkim zamislima ova dva sjajna trenera, barem kada je u pitanju vezni red.

Alonso je poručio da Guardiola preferira ofanzivniji fudbal koji se temelji na posjedu lopte i tako i postavlja taktiku, dok Mourinhove ideje većinom leže u defanzivi. 

Mourinho voli imati dva centralna vezna fudbalera jednog do drugog, dok Guardiola više voli imati jednog vezistu duboko pozadi. To mu pomaže da se stalno vraća po loptu u defanzivu i da je uzima od štopera. Tako se stvara trokut između posljednjeg igrača veznog reda i dva defanzivca te počinje napad.

U video prilogu možete pogledati kako to vidi Xabi Alonso.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi