Amar Osim: Navijat ću za naše u Evropi, stvarno nisam pesimista

Na pripremama u Livnu govorio za SportSport.ba

Amar Osim: Navijat ću za naše u Evropi, stvarno nisam pesimista · Intervju

S. Mlaćo, foto: S. Mlaćo

Vruće je u Livnu. Danas pakleno, čak 34 stepena. Ulice puste, a od prošle srijede u grad sira i veoma ljubaznih ljudi stigla je i ekspedicija sarajevskog Željezničara.

Plavi od hotela Park do stadiona Zgone imaju manje od desetak minuta lagane šetnje, a onda na treninzima žestoka borba. Za svaku loptu, za svaki pedalj zelenog terena. Od prve do posljednje sekunde.

Na terenu su vrijedni pomoćnici Amara Osima, a popularni Brko prati sve. Danas se čak uključio u popularnu 'ševu'.

Kada je trebao da 'ganja', naravno nije. Budi lud pa reci šefu 'ajde'. Lakše je da ostaneš kao da se ništa nije ni desilo.

Nakon današnjeg treninga Osim je govorio za SportSport.ba. Željina baza od danas je manja za trojicu. Bilo je to prvo pitanje.

"Zubanović je propustio današnji trening, Fejzić je otišao u Tuzlu da se dogovori sa Slobodom, Bogičević radi po nekom svom planu, a Osmanković nije trenirao zbog upale tetive. Nadamo se da se vraća brzo".

Sa Plavima je proteklih dana radio i mladi Mihailo Ilić. Jučer je odigrao veoma kvalitetno u duelu protiv Varaždina i dobio pohvale navijača putem foruma i društvenih mreža. Ipak, jutros je napustio Željinu bazu, a Osim o njemu ima samo riječi hvale.

"Nismo se dogovorili oko nekih stvari. Interesantan je igrač i planirali smo da ga ostavimo. Zapelo je oko dužine ugovora i nekih uslova koji nama nisu odgovorali i žao mi je što nije ostao".

Emir Halilović je danas potvrdio da neće doći na Grbavicu, ali da je imao pozive iz Željezničara.

"Neću da komentarišem ono što je izjavio neko drugi. Nije to moje. Mogu da komentarišem što sam ja rekao".

Navijači Željezničara sve glasnije spominju povratak Daniela Graovca. Bivših defanzivac Plavih napušta Vojvodinu i postat će slobodan nogometaš.

"Ima još do prvenstva, skoro 20 dana. Pokušat ćemo dovest jednog-dva nogometaša, ako budemo u mogućnosti. Imamo već sada solidnu ekipu i treba nam ko se može uklopiti kvalitetom, ali i renomemom. Nećemo od toga bježati. Ima još 18 dana prelaznog roka, tako da imamo vremena ako šta 'izleti', ako ne imaju ti koji su tu, a koji nisu loši".

Da li je realno da pojačanja više ne bude?

"To ste vi sada rekli. Mi ćemo pokušati ako budemo imali mogućnosti, ne pod svaku cijenu. Nije dobro ni pretrpavati igrački kadar, to može biti i kontraproduktivno".

Vezni red Željezničara pojačali su Mehmed Alispahić i Petar Bojo. Prema do sada prikazanom, na Grbavicu su napravili pravi potez dovođenjem ovog dvojca. I Osim je istog mišljenja.

"Trude se. Svi se trude. Alispahić ima problema sa tvrdim terenom, pa ga malo štedimo. Umoran je, ali je puno lakši nego što je bio na početku. Bojo je došao u super formi. Mlad je, pazi na sebe, a zdrav je. On 'piči' super".

Sa priprema Željezničara priču smo prebacili na rivale u Premijer ligi. Osim u slobodno vrijeme prati dešavanja.

"Pratim kroz medije. Pogotovo ove što igramo protiv njih u skorijoj budućnosti. Čekamo prave utakmice pa da više saznamo. Prijateljske su često irelevantne kada je u pitanju stvarni kvalitet. Te utakmice znaju i da zavaraju. Čekamo prvenstvo, gdje ćemo nakon par kola vidjeti ko je u kakvoj formi".

Priznaje je da ima razloga za brigu pred prvo kolo i banjalučki Borac. Jasan je razlog.

"Nisu igrali našu ligu ove godine, pa ćemo morati da nađemo neke načine da ih gledamo. Prva utakmica je uvijek teška i to može biti mali problem. Drugo kolo igramo sa Mladosti, koju znamo prilično dobro, a treće kolo je Zrinjski koji je mijenjao, međutim možemo ih gledati jer će ranije igrati Evropu. Znat ćemo na čemu smo. Poslije toga dolaziš u ritam gdje si već imao prilike da gledaš utakmice. Opet kažem, problem je prvo kolo. Igramo protiv ekipe koju ne znamo nikako i nećeš imati priliku da ih gledaš. Ali i njima je isti problem. Nisu igrali s nama godinu i nešto dana"

Željo je na zelenom terenu izborio Evropu, no na kraju je njegovo mjesto zauzeo Radnik. Pored Bijeljinaca u Evropi će našu zemlju predstavljati Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg.

Željin šef struke vjeruje u naše timove.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Navijat ćemo za naše timove u Evropi. Nisam pesimista kada su šanse u pitanju. Čak i za FK Sarajevo koje je na papiru izvuklo najtežeg mogućeg protivnika. Ne vidim da je baš tako, odnosno da će to biti igra mačke i miša. Celtik vjerovatno neće ući u punoj formi, Sarajevo ima kvalitetnu ekipu i uz pomoć publike te malo sreće može doći u situaciju da malo poremeti to da će sve biti lagano. Zrinjski je favorit u svom susretu, Široki Brijeg ima nezgodnog protivnika. Radnik ima poteškog protivnika koji srećom nije toliko jak. Prošle godine Spartak bi bio nemoguća misija. Stvarno nisam pesimista", dodao je Osim na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bistrik87
reci istinu da pregovarate sa igracima iz Livna, a ne sa nekim top igracima
23 0
Hz rajvosa
lažeš Brko krivo ti al pravo bogami!!!!?????
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi