Bio je ubica ispred gola, ali penale nikada nije htio da izvodi, pa hladnokrvno objasnio zašto

Legendarni Andy Cole

Bio je ubica ispred gola, ali penale nikada nije htio da izvodi, pa hladnokrvno objasnio zašto

Endin Čaušević

Legendarni engleski napadač Andy Cole bio je dio čuvene zlatne generacije Manchester Uniteda koja je dominirala u Engleskoj, ali i Evropi prije nešto više od 20 godina. Zabio je skoro 300 golova u karijeri, a sada je na hladnokrvan način objasnio zašto nikada nije htio da izvodi penale.

Cole je najbolje dane svoje karijere proveo u dresu Manchester Uniteda, ali u engleskom Premiershipu ostavio je dubok trag igrajući još za Blackburn, Newcastle i Fulham.

U svojoj bogatoj karijeri legendarni napadač je u najjačem rangu engleskog fudbala upisao 414 nastupa i zabio je čak 187 golova, te je jedan od najboljih strijelaca u historiji Premiershipa.

Međutim, jasno je da bi njegove brojke bile još i bolje i da bi mogao biti blizu Alanu Sheareru koji je najbolji strijelac svih vremena sa 260 golova u najjačem rangu u Engleskoj, ali Cole za razliku od nekadašnjeg napadača Newcastlea nije izvodio penale.

Shearer je od 260 golova u Premiershipu čak 56 puta zabio pogodak iz penala i bio je prvi izvođač najstrožijih kazni dok je nastupao za Newcastle.

S druge strane, Cole nije izvodio penale u klubovima u kojima je nastupao, a sada je konačno dao objašnjenje zbog čega to nije radio kojim je mnoge iznenadio.

Oglasi

"Moj mentalitet je bio takav da ako ne mogu zabiti gol iz igre onda nisam dovoljno dobar. Jednostavno objašnjenje zbog čega nisam izvodio penale. Htio sam da zabijam golove iz igre i to je to", rekao je Cole, pa nastavio.

"Itekako sam ponosan na rekord koji imam i golove koje sam dao. Vidim da ljudi pišu dosta u zadnje vrijeme da bi ta brojka bila dosta veća da sam izvodio penale, ali ja sam itekako ponosan na ono što sma postigao. Mislim da je i to posebno dostignuće da zabiješ toliko golova, a da nisi izvodio penale".

"Mene to uopšte ne dodiruje. Takav sam bio. Htio sam samo zabijati golove iz igre i iskreno vam to priznajem. Mislio sam da nisam dovoljno dobar ako to ne mogu da radim i da mi golovi iz penala nisu potrebni".

"Možete mi reći da sam arogantan ili ne zbog toga, ali takav sam bio. Ja sam imao takav stav tada o fudbalu i posebno napadačima. Golovi iz penala ne mogu pokazati da li ste vi dovoljno dobri da igrate na vrhunskom nivou i golovi iz igre su ono što pravi razliku".

U sezoni 1993/94. Cole je postao prvi igrač u historiji Premiershipa koji je zabio preko 30 golova u sezoni (34), a da niti jedan od njih nije bio s bijele tačke. 20 godina kasnije to je ponovio Luis Suarez u dresu Liverpoola.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Cole je u dresu Manchester Uniteda odigrao ukupno 275 mečeva i zabio je 121 pogodak, te je bio dio generacije koja je 1999. godine na spektakularan način osvojila Ligu prvaka pobjedom u finalu protiv Bayerna (2:1).

Karijeru je završio 2008. godine u dresu Nottingham Foresta. Pored toga igrao je još za Arsenal, Bristol City, Newcastle, Manchester United, Blackburd, Fulham, Portsmouth, Birmingham, Sunderland i Burnley.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi