Gubili su 15:0, samo je jedna reprezentacija slabija od njih, a sada su stigli do velikog rezultata
FOTO: EPA

Idu u grupnu fazu kvalifikacija

Gubili su 15:0, samo je jedna reprezentacija slabija od njih, a sada su stigli do velikog rezultata

H. Zilić

Kvalifikacije za Mundijal 2026. godine lagano uzimaju zalet u ostatku svijeta jer će Evropljani krneuti tek u martu 2025. godine, a do tada uzbuđenja su na ostalim kontinentima.

Borbe su počele i u Concacaf zoni utakmicama preliminarne runde gdje su nastupale četiri najslabije rangirane reprezentacije na FIFA rang listi kada je u pitanju pomenuta FIFA zona.

Do velikog rezultata i plasmana u grupnu fazu kvalifikacija stigla je reprezentacija Angvile koja je nakon bolljeg izvođenja penala savladala Otoke Turks i Caicos. Iz preliminarne runde u grupnu fazu idu i Britanska Djevičanska Ostrva koja su bila bolja od Američkih Djevičanskih Ostrva.

Što se tiče Angvile u pitanju je amaterska reprezentacije, čiji igrači imaju i redvone poslove, a imaju samo jednog internacionalca, to je Kian Duncan koji igra u engleskom niželigašu Burnhamu.

Angvila je inače ostrvo u Malim Antilima na Karibima istočno od Portorika. Politički to je dio prekomorskih područja Ujedinjenog Kraljevstva.

Oglasi

Fudbalsku reprezentaciju imaju od 1985. godine kada su i pridurežni Concacaf zoni, a najbolji FIFA ranking im je bio u septembru 1997. godine kada su bili 189. selekcija svijeta.

San Marino jedini slabiji

Angvila je renutno 209. reprezentacija svijeta na FIFA rang listi i jedino slabije plasiran je San Marino koji je posljednjeplasirana selekcija svijeta na 210. mjestu.

Zahvaajujući plasmanu u grupnu fazu kvalifikacija za Mundijal 2026. godine gdje ih očekuje još osam utakmica, Angvila bi mogla napredovati na listi barem koju poziciju.

Riječ je o reprezentaciji koja drži jedan od najtežih poraza u Concacaf zoni. U novembru 2019. godine poraženi su od Trininada i Tobaga sa 15:0.

Oglasi

Plasman u gurpnu fazu će biti veliki izazov za fudbalere Angvile jer će biti totalni autsajderi.

Žrijebom je ranije odlučeno da će pobjednik duela Otoci Turk i Caicos i Angvila biti smješten u kvalifikacionu gruupu F sa selekcijama Surinama, El Slavadora, Portorika i Svetog Vincenta i Grenadina.

U Concacaf zoni iz šest grupa po dvije prvoplasirane selekcije idu u treću fazu kvalifikacija. U trećoj rundi će biti tri grupe sa po četiri ekipe, odakle će pobjednici grupa na Mundijal, dok će drugoplasirane selekcije tražiti posljednju kartu kroz Interkontinentalni baraž.

Podsjetimo, Concacaf zona već ima tri sigurne reprezentacija na Mundijalu, a to su domaćini SAD, Kanada i Meksiko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi