Oglasila se i FIFA u vezi plavog kartona: Otkrivena je istina o pravilu koje znači i revoluciju

Još uvijek se čeka potvrda

Oglasila se i FIFA u vezi plavog kartona: Otkrivena je istina o pravilu koje znači i revoluciju

O. Lekić
Teme:

Najava uvođenja palvog kartona na neki način je uzdrmala svijet fudbala pošto bi se definitivno radilo o revolucionarnom pravilu. Sada se oglasila i FIFA te na neki način ugasila požar kratkim saopštenjem.

U četvrtak popodne odjeknula je vijest o skorom dolasku plavog kartona u fudbal, što će bi značilo desetominutnu kaznu za svakog fudbalera koji ga dobije.

FIFA je željela pojasniti da će se o svemu vezano za plavi karton popt testiranja i proučavanja razgovarati na sastanku IFAB-a zakazanom za 2. mart.

"FIFA želi pojasniti da su izvještaji o takozvanom 'plavom kartonu' na elitnom fudbalskom nivou natočna i preuranjena.

Sva takva ispitivanja, ako se provedu, trebala bi biti ograničena na testiranje na odgovoran način na nižim niovoima, što je stajalište koje FIFA namjerava ponoviti kada se o ovoj tački dnevnog reda bude raspravljalo na IFAB-ovoj Glavnoj skupštini 2. marta", poručili su iz FIFA-e.

Oglasi

Testovi sa plavim kartonom počeli su davno, ali u nižim kategorijama švedskog i velškog fudbala te ovo pravilo još nije zaživilo u punom smislu riječi.

Dosadašnji izještaji govore da su rezulati testiranja zadovoljavajuči, ali FIFA je saopštenjem željela umirit fudbalsku zajednicu pred odluku koja još nije donesena.

Pravilo plavog kartona podruzumjeva da svi oni koji dobiju plavi karton će van terena biti udaljeni na deset minuta, a ova javna opomena će se dobivati u slučajevima ciničnih prekršaja ili u slučaju neslaganja sa sudijskim odlukama.

Prema novom protokolu koji bi trebao biti objavljen u narednim danima plavi karton bi trebao biti dodjeljivan za prekršaje koji sprječavaju obećavajući napad plus neslaganje.

Osim žutog i crvenog od ranije u fudbalu postoji i bijeli karton koji se dodjeljuje u slučajevima izvanrednog fair play poteza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi