Mujakić nezamjenjiv u Turskoj: Cilj je top sedam, liga je kvalitetna, a reprezentacija mi je san

Od prvog dana standardan, a ističe sreću zbog pobjede Sarajeva u derbiju

Mujakić nezamjenjiv u Turskoj: Cilj je top sedam, liga je kvalitetna, a reprezentacija mi je san · Intervju

Samir Mlaćo

Super liga Turske sve je zanimljivija iz sezone u sezonu. Čini se da će ove sezone biti posebno 'vatreno', a bitku za vrh vodit će Fenerbahče, Galatasaray, Bešiktaš, Adana Demirspor...

Ne baš veliki broj nogometaša iz naše zemlje gledamo u Turskoj. Bivši član FK Sarajevo Nihad Mujakić  dio je Super lige. Mujakić je član Ankaragučua i nema dileme da je napravio pravi potez kada je stigao u ovaj klub iz FK Sarajevo.

Turski klub je procijenio da je upravo Mujakić sjajno rješenje za njihovu odbranu i 25-godišnjak je postao standardni član prve postave. Nezamjenjiv je skoro od prvog dana, a ove sezone u prvenstvu je nastupio u svih osam utakmica. Sedam puta je odigrao cijeli meč, a tek protiv Fenerbahčea je zamijenjen u 80. minuti.

Reprezentativnu pauzu iskoristili smo za razgovor sa Mujakićem koji nam je priznao da mu je kratka pauza dobro došla, kao i cijeloj ekipi. U Turskoj je žestok tempo, ali sve podnosi na sjajan način.

"Pauza svakako dobro dođe. Puno je utakmica, tu su i Kup utakmice, naporno je, pa dobro dođe i za oporavak, te napredak u timskoj igri. Trener se može fokusirati na neke stvari koje ne može kroz kratak period kada se igra kolo za kolom. Mi smo promijenili trenera, te hvala Bogu slavili 3:0 protiv Kayserispora pred odlazak na ovu pauzu. Sada ćemo odmoriti glavu, te uigrati što trener zahtjeva.

Kada se trener promijeni, volja igrača se promijeni, žele se dokazati, više se trči, više se radi... To bi uvijek trebalo biti, ali kada se promijeni trener to je posebno. Trener je donio novi energiju, stil igre koji nam odgovara i slavili smo odmah 3:0. Bili smo efikasni, a nismo primili pogodak", priča Mujakić na početku razgovora za SportSport.ba.

Oglasi

Novi trener Ankaragučua je bivši turski reprezentativac Emre Belozoglu.

"Trener je znate i sami legendarni igrač, legenda je Turske, on razumije nogomet kao nijedan trener preko nekih seminara i slično. Igrao u je u Italiji, Španiji, te sve što je naučio prenosi na nas. Drago nam je što nam je on trener, imamo veliki respekt. On je trener koji zahtjeva da se igra, da se kroz igru dođe do gola, te da budemo efikasni. Nama to odgovara, imamo takve kalibre igrača, mogu zadržati loptu, da ne trčimo puno. Meni to odgovara, ali i cijeloj ekipi".

Trenutno ste na 12. mjestu Super lige, ali bodovna razlika je mala.

"Ankaraguču je veliki klub, ali imali smo problema u zadnjih par godina. Bili su u nižem rangu, ali očekivanja su ove godine da završimo u top sedam. Imamo dobre igrače, predsjednik je naravno sa Upravom napravio kvalitetne transfere, pa je cilj jasan. Sada je tu i novi trener, idemo ka tome, prva utakmica je bila sjajna. Kada pogledamo tabelu, od predzadnjeg mjesta do petog -šestog mjesta razlika je u tri boda.

Imamo dvije - tri ekipe koja su malo 'pobjegle', a ovdje su stadioni puni, nije bitno gdje igrate. Navijači nose domaći tim na svakoj utakmici. Fener i Galata su malo pobjegli i borit će se za titulu".

Oglasi

Kapiten naše nogometne reprezentacije Edin Džeko je u centru pažnje u Turskoj gdje god da se pojavi.

Opis nije dostupan.

"On je već nekoliko godina jedan od najboljih napadača Evrope, nema se tu šta puno pričati. Očekivalo se da će napraviti ovo što je napravio u Feneru, suvišno je trošiti riječi na našeg Dijamanta. Želim mu sreću, navijamo za njega".

Imali ste priliku za duel protiv Fenera koji je na maksimalnom učinku u osam kola.

"Tu sam utakmicu igrao lijevog beka, jer je lijevi bek bio povrijeđen. Nisam imao direktan okršaj sa njim, možda je to i sreća, ma ko zna... Ako Bog da, vidjet ćemo kada bude naredni međusobni duel. Mi smo izgubili tu utakmicu 1:0, imali smo neke šanse i pružili dobru partiju. Nismo uspjeli do bodova. Sada smo igrali protiv Galate, zaista su i oni sjajni, veliki su igrači tu".

Oglasi

Standardan je skoro od prvog dana, u ozbiljnom klubu te kvalitetnoj ligi u koju dolaze brojne zvijezde i dobijaju sjajne ugovore.

"Tu sam godinu i dva mjeseca. Kada sam dolazio rekli su mi da ću igrati prvu utakmicu i da je na meni da se dokažem. Odigrao sam prošle godine sve utakmice, a i ove sam počeo sve igrati. Od prošle godine nisam izostao ni jednu utakmicu. Dobar je klub, dobar trener, grad, navijači... Sve top.

Najteže je igrati konstantno, ne možete svaku utakmicu odigrati dobro. Liga je možda malo podcijenjena, pogledate Transfemarkt i vidite sastave klubova, vidite ta poznata imena.... Svaka ekipa ima  zvijezda, posebni ovi iz vrha, a i ovi da kažem manji timovi. Macheda iz Manchester Uniteda igra kod nas, Jese Rodrigues je bio kod nas. Adana npr. ima Balotelija i Nanija, liga je kvalitetna i sve je na vrhunskom nivou".

Opis nije dostupan.

Navikao se na Tursku. Slobodno vrijeme najviše provodi sa saigračima iz naše zemlje.

Oglasi

"Turska je top, podsjeća me na našu Bosnu. Ankara je veliki grad, osam miliona stanovnika i treba ti tri dana da je istražiš. Kada imam slobodno, odemo na kafu. Tu je dosta Balkanaca, Andrej Đokanović je tu kod mene, kao i Rijad Bajić, te jedan momak iz Srbije. Kada smo slobodni družimo se, pijemo kafe..."

Pratio je sarajevski vječiti derbi. Osjetili smo zadovoljstvo u njegovom glasu. Njegovo Sarajevo je deklasiralo Željezničar sa 3:0.

"Uh, derbi je za mene isto, kada igraš ili ne, imaš isti osjećaj, znaju to oni koji vole klub. Derbi je posebna utakmica, bio sam presretan prošle nedjelje, odlična partija našeg Sarajeva. Želim im sreću u Banjoj Luci i da nastave pobjednički niz".

Vjeruje da trofej prvaka može doći na Koševo.

"Mala je razlika na tabeli, a Sarajevo ima najkvalitetniju ekipu u ligi. Vjerujem da mogu do titule, mislim znam da mogu, sada je do njih kako će se posložiti. Ima još mnogo utakmica, najbitnije je da se ne gube male utakmice".

Oglasi

Opis nije dostupan.

Priznaje da sanja dres "A" reprezentacije, koji je po mnogo čemu i zaslužio. 

"Životni san je bio zaigrati za FK Sarajevo, ispunio mi se, a što se tiče reprezetnacije igrao sam za mladu reprezentaciju, bio sam kapiten i taj san se ostvario, još je ostala "A" reprezentacija. Ako Bog da, vjerujem da će me primijetiti, nadao sam se potajno i sada pozivu. Vidio sam da su povrijeđena dva - tri stopera, ali Bože moj, život ide dalje. Ja radim, treniram i igram za naredna okupljanja, ako dobijem poziv tu sam", dodao je Mujakić za SportSport.ba.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

U dosadašnjoj karijeri Mujakić je nastupao i za splitski Hajduk te Beveren i Kotrijk.

Za mladu reprezentaciju naše zemlje upisao je osam nastupa, a trenutna vrijednost prema Transfermarktu mu je dva miliona eura.

Top Komentari

Ende
Realno, zasluzio poziv vise od Dala 15 puta .. ali jbg, nema ko da ga pogura ...
5 0
Brazuka
Sine to se plaća misimovicu . Gojkovic je platio. Kao da je neko čuo za njega ranije
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi