Musliman je i igra za evropsku velesilu: U Kataru je konačno dočekao da živi arapski život

Makar na jedan dan

Musliman je i igra za evropsku velesilu: U Kataru je konačno dočekao da živi arapski život

A. Čaušević

Iako je Katar kao domaćin svjetskog prenstva suočen sa brojnim kritikama vezanih za ljudska prava, pojedini fudbaleri uživaju u ovoj zemlji Perzijskog zaljeva. To je slučaj i sa jednim od najvećih svjetskih talenata koji nastupa za evropsku fudbalsku velesilu.

Za neke reprezentacije petak je bio slobodan dan što su fudbaleri iskoristili da se upoznaju sa Katarom. To je između ostalih uradio i reprezentativac Španije, Ansu Fati.

Naime, Fati se obukao u tradocionalnu muslimansku odjeću te prošetao ulicama Dohe u društvu svojih prijatelja kako bi se makar na dan uklopio u arapsku kulturu.

Tom prilikom posjetio je i čuveni restoran Salt Bae koji je u vlasništvu poznatog turskog kuhara Nusreta Gokcea.

Inače, Fati je proljetos priznao da su on i njegova porodica islamske vjeroispovijesti što mu je jako pomoglo kada je prolazio kroz period teških povreda.

"Moja porodica i ja smo muslimani. Nakon pvoreda dosta sam se molio. Uvijek se molim za porodicu, a posljednje što radim je da se molim za sebe", kazao je Fati.

Oglasi

Fati je rođen u Gvineji Bissau, a nekoliko prvih godina života je proveo bez oca koji je otišao u Španiju da zaradi novac za svoju porodicu.

"Odrastati bez oca je bilo jako teško. Došao je u Španiju da zaradi u život dok smo mi ostali u Gvineji Bissau. Nisam ga vidio dok nisam napunio sedam godina."

"Tada sam napustio svoju zemlju i otišao u Španiju. Ako pati jedan, onda patimo svi", poručio je mladi fudbaler koji je zbog nove povrede već neko vrijeme van terena.

Fati u društvu prijatelja u restoranu Salt Bae 

Inače, Fatijev otac Bori je čuo da se u mjestu Marinaleda u Španiji nude poslovi za migrante. Kada je stigao u Španiju bilo je kasno, pa je bio primoran da prosi na ulici.

Sreća mu se osmjehnula nekoliko mjeseci kasnije kada upoznao načelnika Marinalede te je postao njegov vozač. Impresioniran njegovim napornim poslom i poniznošću načelnik je prebacio cijelu Fatijevu porodicu u Španiju.

Oglasi

Fati je oduvijek volio fudbal, počeo je u lokalnom klubu Herrera nakon što ga je odbila Sevilla. Ipak, Sevilla ga prima godinu kasnije kada je pokazao veliki talenat te privukao interes Barcelone i Real Madrid.

To je razljutilo Sevillu koja je kaznila Fatija s godinu dana neigranja, tačnije samo je trenirao. Kada je postao slobodan potpisao je za Barcelonu i za kratko vrijeme posao jedan od nositelja igre španskog velikana.

Još kao 15-godišnjak je imao dvostruki lom noge, ali to ga nije pokolebalo. Bio je prepun samopouzdanja da je sa 16 godina i 298 mjeseci zaigrao za prvi tim kada mu je šansu dao Ernesto Valverde.

Prije toga Barcelona je morala dobiti dozvolu Fatijevih roditelja da može igrati za prvi tim jer zakon u Španiji nalaže da maloljetnici ne mogu igrati u noćnom terminu kada je u pitanju profesionalni fudbal.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svoj prvijenac za Barcelonu je postigao sa 16 godina i 304 dana na gostovanju kod Osasune. Prošle sezone je imao tešku povredu koja ga je od terena odvojila devet mjeseci. Vratio se nakon 323 dana. Bilo je to krajem septembra 2021. godine.

Ovaj 20-godišnjak je u dosadašnjem dijelu sezone uglavnom ulazio sa klupe, ali je skupio 20-ak nastupa za Barcelonu. Luis Enrique u njega ima ogromno povjerenje te ga je pozvao na Mundijal bez obzira što ne igra redovno.

Top Komentari

user1668952450
Nije dobro pisati uvredljive komentare, i prepucavanja. Time pokazujemo KO Smo.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi