Rat ga kao dijete otjerao iz Bosne, sada Hrvati zavise od njega: "Tata mi je poginuo, a majka..."

Jedna od uzdanica Zlatka Dalića

Rat ga kao dijete otjerao iz Bosne, sada Hrvati zavise od njega: "Tata mi je poginuo, a majka..."

Admin Čaušević

Posljednjih sedmica aktuelna je priča o Petru Sučiću koji je nakon što je bio član omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine odlučio da izabere Hrvatsku kao seniorsku reprezentaciju. Sučić nije ni prvi ni posljednji Hrvat koji je rođen u BiH, a da se odlučio za Vatrene.

Praktično ne postoji neka generacija selekcija Hrvatske, a da u svojim redovima nema člana koji je rođen ili vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Izuzetak svakako nije ni fudbalska reprezentacija.

Jedna od glavnih uzdanica Vatrenih na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj bit će čovjek koji je kao dijete morao pobjeći iz Bosne i Hercegovine. Uzrok su ratne okolnosti.

Ante Budimir, trenutno jedan od vodećih strijelaca španske La Lige, je sa šest mjeseci bio primoran da napusti svoj dom iz sela Ozimice u blizini Žepča.

Visoki napadač danas ima 32 godine, igra fudbal života, ali sigurno se ne rado prisjeti svega kroz šta je morao proći da bi stekao reputaciju zvijezde reprezentacije Hrvatske i prvenstva Španije.

Budimir je još kao dječak ostao bez oca, a odgojila ga je samohrana majka koja se pobrinula da njemu i njegovim sestrama nikad ništa ne fali.

Oglasi

"Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. godine dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u automobilskoj nesreći."

Budimir slavi gol protiv Armenije za plasman na Euro; Foto: Pixsell

"Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila", ranije je ispričao Budimir za hrvatske medije.

Budimir je relativno kasno debitovao za Hrvatsku. Imao je 28 godina kada je upisao nastup u prijateljskom duelu protiv Švicarske, a do sada je skupio 19 nastupa.

U takmičarskim mečevima Vatrenih je zabio jedan gol i to zlata vrijedan. Zabio je Armencima i odveo Hrvatsku direktno na Evropsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U karijeri je trpio sve i svašta. Igrao je u nižim ligama dugi niz godina, dok je eksplozija uslijedila tranasferom u Mallorcu. Osasuna ga je dovela 2021. za 8 miliona i učinila najskupljim igračem u klupskoj historiji.

Zanimljivo da osim što sjajno igra fudbal, Budimir uporedo studira Ekonomski fakultet, dok je i brižan otac troje djece. Dugi niz godina je u sretnoj vezi i braku sa suprugom Monikom.

Top Komentari

Pajkan
Pobjegao od rata a poginuo u miru. Treba i to znati.
2 8
bk123
Pa neznam zašto lajete na čovjeka, kad fino piše da je tek u 28 godini debitovao za Hrvatsku....zašto ga nitko do 28 nije pozvao za BiH....nitko ga nije ni primjetio...da su ga pozvali a on dobio onda OK al ovako ne lajte na momka, pogotovo jer je čovjek bez skandala i živi obiteljski život bez. Niko ga on nije uvrijedio i u Hrvatskoj dok je bio u drugom planu šutio je i radio....da su g pozvali u reprezentaciju BIH u 25 godini možda bi i prihvatio
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi