Houssem Aouar promijenio reprezentaciju - u Francuskoj mu nisu dali pravu šansu

Donio odluku

Houssem Aouar promijenio reprezentaciju - u Francuskoj mu nisu dali pravu šansu

Edmir Škorić

Lyonov veznjak Houssem Aouar blizu je promjene reprezentacije, pa će u budućnosti igrati za Alžir.

Alžirski nogometni savez objavio je na nacionalnoj televiziji da na Aouar dao svoj pristanak da se pridruži alžirskoj reprezentaciji.

Predsjednik alžirskog saveza također je otkrio da postoje pregovori sa još nekim igračima koji su spremni da promijene sportsko državljanstvo i da brane boje zemlje svog porijekla.

Izvori bliski samom igraču istakli su da postoje razgovori i pregovori, ali da još uvijek nije postignut konačan dogovor, mada je Aouar spreman da se odrekne dresa francuske reprezentacije kako bi igrao za Alžir.

Nije tu ništa ni čudno. Nogometaš Lyona nema mjesto u timu Francuske, nije bio na posljednja dva velika takmičenja (EURO i SP), dok bi u Alžiru sasvim sigurno imao mnogo veći status zvijezde.

24-godišnji veznjak je rođen u Lyonu, ali ima alžirske korijene. Do sada je sakupio samo jedan nastup za seniorsku reprezentaciju Francuske i to zaigravši u prijateljskom meču protiv Ukrajine u 7:1 pobjedi kada je upisao i dvije asistencije prije dvije i po godine.

Bio je pozvan te godine za mečeve u Ligi nacija protiv Portugala i Hrvatske i u oba slučaja mu Didier Deschamps nije dao šansu, što mu daje mogućnost da sada zaigra za Alžir. Prethodno je odigrao 15 utakmica za U21 tim Fracnsuke, te je postigao četiri gola.

Aouar je već sezonama jedan od glavnih igrača Lyona, te se skoro svaki prijelazni rok povezuje sa drugim velikim klubovima širom Evrope.

Prije dvije godine bio je na pragu Juventusa, htjeli ga Real Madrid i Liverpool, ali on je ostao u Lyonu. Nedavno je upitan o mogućnosti da promijeni reprezentativni dres, na šta je samo kratko odgovorio:

"Trenutno mislim samo na Lyon". Bilo je to u novembru prošle godine, dok su se igrači još spremali za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti