Arda predstavljen u Basaksehiru, a detalji ugovora su vrlo interesantni
"Ukratko, postali smo 25% vlasnici Arde Turana, a Barceloni nismo platili ništa", rekao je predsjednik Basaksehira Goksel Gumusdag.

Odabrao dres sa brojem 14

Arda predstavljen u Basaksehiru, a detalji ugovora su vrlo interesantni · Zvanično

Turski reprezentativac Arda Turan danas je zvanično predstavljen u Basaksehiru, koji ga je doveo na dvoipogodišnju posudbu iz Barcelone. Sama dužina posudbe nije česta pojava u današnjem fudbalu, ali to je tek početak priče jer su finansijski detalji ugovora još interesantniji.

Basaksehir za posudbu Barceloni zapravo nije platio ništa, ali se obavezao da će plaćati Turana iako je on još uvijek član katalonskog kluba. Arda će za proljetnu polusezonu zaraditi ukupno dva miliona eura + bonuse, dok će njegova plata za preostale dvije sezone biti četiri miliona eura. Na tu cifru će se, također, dodavati određeni bonusi.

Barcelona je zadržala pravo da proda Turana dok je on u Basaksehiru, a ako se to desi u ljetnom prelaznom roku, turskom klubu će pripasti 20% od obeštećenja. Ukoliko Turan promijeni klub u nekom od narednih prelaznih rokova, Basaksehir će dobiti 25%.

"Ukratko, postali smo 25% vlasnici Arde Turana a Barceloni nismo platili ništa", rekao je predsjednik Basaksehira Goksel Gumusdag, koji je inače oženio nećakinju Emine Erdogan, supruge predsjednika Turske Tayyipa.

Basaksehir ima "skromnu" obavezu da Barceloni plati 300.000 eura u slučaju da osvoji titulu u ovoj sezoni, što bi ovom do jučer malom klubu iz Istanbula bio prvi takav trofej u historiji.

Arda Turan je u Basaksehiru odabrao dres sa brojem 14, a na ovom transferu su mu zamjerili brojni navijači Galatasarayja koji njegov potez smatraju svojevrsnom izdajom, s obzirom da je na početku karijere bio kapiten mnogo većeg istanbulskog kluba.

Arda Turan (30) je dijete Galatasarayja za koji je nastupao do 2011. godine, kada je otišao u Atletico Madrid za 13 miliona eura. Četiri godine kasnije napravio je transfer u Barcelonu vrijedan 34 miliona eura, ali se u katalonskom klubu nikada nije uspio izboriti za bitniju ulogu u timu.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Ove sezone Arda Turan nije odigrao niti jednu minutu za Barcelonu, koja je na sve načine željela da ga se riješi s obzirom da su njegova visoka godišnja primanja (navodno osam miliona eura) bila ogroman, ali i bespotreban teret klubu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi