Niko, pa ni Lionel Messi nije bio spreman za to: Strašnije gostovanje ne postoji

Argentinci su to najviše mrzili

Niko, pa ni Lionel Messi nije bio spreman za to: Strašnije gostovanje ne postoji

E. Škorić

I svjetski nogometni div kao što je Argentina morao se u prošlosti suočavati sa bolnim porazima i imao je svoja "teška gostovanja" ili, bolje rečeno, ona na koja radije ne bi otputovala. Niko, pa ni Lionel Messi, nije bi spreman za to.

Argentinci su oduvijek imali velike zvijezde i bili su majstori s loptom u nogama, ali postojao je tim koji je bio daleko slabije rangiran, ali su mu se užasno bojali gostovati i ne, naravno, zbog samog kvaliteta već zbog činjenice da se stadion nalazio na nebeskoj visini gdje je bilo nemoguće parirati naviknutom domaćinu na vremenske uslove.

Nepregledna prostranstva i visine koje naprosto ostavljaju bez daha. Tako bismo opisali Boliviju, a nadmorske visine na kojim se igraju nogomete utakmice gostujuće nogometaše doslovno tjera da sa sobom nose boce kisika i na taj način dolaze do daha. Ako ih nemaju sa sobom, bili bi unaprijed osuđeni na propast.

Gostovanja u Boliviji na stadionu u La Plazu su vjerovatno najgora moguća za bilo koga, pa i za Argentince. Na 3600 metar anadmorske visine teško je doći do zraka, a kamoli napraviti nešto pred golom Bolivijaca.

Argentinci su se prije utakmica protiv Bolivije pripremali u barokomorama, a jedan od najtežih poraza došao je 2009. godine, kada su Gauči "zaboravili da se pripreme". Tada su deklasirani sa 6:1. Bilo je to u sklopu južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

"Nikad nisam igrao u La Pazu. Nadam se da ću se s ovom situacijom suočiti na najbolji način bez ikakvog straha i da ću moći ispuniti očekivanja. Osjećam se pripremljeno i odmorno", govorio je pred utakmicu tadašnji stoper Bayerna Martin Demichelis, koji je trebao da se nađe u startnoj postavi, ne sluteći šta ga tamo čeka.

Oglasi

Iako je u timu osim Demichelisa bio pregršt velikih zvijezda poput Javiera Zanettija, Luisa Gonzaleza, Fernanda Gaga, Gabriela Heinzea, Javiera Mascherana, Maxija Rodrigueza, Carlosa Teveza ili Lionela Messija, to je sve bil iuzaludno. Tadašnji selektor bio je Diego Maradona.

Razlika je bila tolika da su pregaženi Argentinci unutar terena tražili od Bolivijaca da skinu nogu s papučice gasa kako poniženje ne bi bilo veće.

Jedan od najtežih i najbolnijih poraza Lionela Messija, koji je tog dana, kao i ostatak tima, bio nevidljiv i nemoćan na 3600 metara nadmorske  visine

"Nismo mogli ni razgovarati jedni s drugima, a kamoli im reći da više ne zabijaju golove. Tukli su nas, ponižavali su nas i sada mogu reći bilo kakvu glupost, ali nismo znali gdje smo, nismo mogli da dođemo do zraka", govorio je Demichelis nakon utakmice.

"Imali smo vrlo dobar razgovor s ljekarom i kondicionim trenerom prije odlaska u La Paz i bio sam uvjeren da nećemo patiti, ali kasnije sam shvatio da je nehumano igrati tamo. Glava ti eksplodira, lopta ide brže nego normalno, brže se krećeš i sporije se oporavljaš. Osim toga, nemaš automatizirani udarac s sredine terena kao Bolivijci. Moraš eksperimentirati, iznenada i prilagođavati se poput njih jer u suprotnom, to je velika prednost", dodao je.

Sve argentinske i južnoameričke ekipe općenito imaju teške poraze na bolivijskim terenima. River ili Boca bi tamo doživjeli poraze od bolivijskih timova u kontinentalnim takmičenjima, ali bi potom u revanšu dali po pet ili šest golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi