Mnogih se igrača Wenger morao odreći jer ih je Arsenal prodao, ali samo zbog jednog i danas žali

On mu je bio omiljen

Mnogih se igrača Wenger morao odreći jer ih je Arsenal prodao, ali samo zbog jednog i danas žali

E. Škorić

Arsene Wenger je u dugoj trenerskoj karijeri u Arsenalu trenirao mnoge vrhunske igrače.

Wenger (72) je ipak imao jedan problem - sve kvalitetne igrače je Arsenal prije ili kasnije prodavao i nije mogao odoljeti ponudama financijski moćnijih timova.

Tako je kroz 22-godišnju trenersku karijeru Wenger ostao bez 389 igrača. Otišao je iz Londona 2018. godine, a nedavno je komentarisao bivše transfere i mnoge iznenadio otkrićem za kojim igračem je najviše žalio.

Legendarni Thierry Henry je prešao u Barcelonu 2007. godine, Robin van Persie je 2012. godine otišao u Manchester United, a Cesc Fabregas 2011. godine u Barcelonu. Bili su to unosni poslovi i ponude koje je Arsenal jednostavno morao da prihvati.

No, unatoč svim tim zvijezdama, odlazak jednog igrača teško je prežalio francuski stručnjak.

“Najviše žalim i sramim se što je Anelka otišao. Mogao je biti poseban, umjesto toga igrao je za 13 klubova", rekao je Wenger.

Oglasi

Mladi Anelka je iz PSG-a u Arsenal došao 1997. godine i to za samo 500.000 funti. Tada je imao samo 17 godina i bio je Wengerov prvi zvnaični transfer kao trenera Arsenala.

Anelka je upisao samo četiri nastupa u Premier ligi u svojoj debitantskoj sezoni za Arsenal nakon što je stigao u drugoj polovici sezone 1996/97.

Međutim, bivši napadač Arsenala i Chelseaja osigurao je veću minutažu u sljedećoj sezoni nakon što je Ian Wright pauzirao zbog dugotrajne povrede. Anelka je tačno pokazao zašto ga je Wenger tako cijenio jer je u sezoni 98/99 zabio 17 golova u 35 nastupa u Premier ligi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bivši francuski reprezentativac, koji je spomenutu sezonu završio kao najbolji strijelac Arsenala, bio je izabran za najboljeg mladog igrača Premier lige, ali je otišao iz kluba i na kraju ih je promijenio čak 11.

Nekadašnji igrač PSG-a, Cityja i Reala okončao je igračku karijeru 2015. godine, nakon što je prethodno dvije sezone proveo u Indiji igrajući za Mumbai City.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi