Wengera pitali za kojeg igrača najviše žali što ga je prodao, a takav njegov odgovor nisu očekivali

Proveo 22 godine na klupi Arsenala

Wengera pitali za kojeg igrača najviše žali što ga je prodao, a takav njegov odgovor nisu očekivali

E. Čaušević

Legendarni francuski stručnjak Arsene Wenger najveći dio svoje trenerske karijere proveo je na klupi Arsenala i to čak 22 godine.

Wenger je u londonski klub stigao u oktobru 1996. godine i trenirao je Arsenal sve do ljeta 2018. godine. Imao je nekoliko blistavih sezona na klupi Arsenala, te je svojim idejama preporodio klub kada je tek stigao.

Francuski stručnjak je u svojoj karijeri na klupi Arsenala vodio veliki broj sjajnih fudbalera i imao je jednu fantastičnu generaciju koja je ostavila ogroman trag u engleskom fudbalu.

Taj tim predvodio je sjajni Thierry Henry, a posebno se pamti sezona 2003/04. kada su Topnici uspjeli da osvoje titulu prvaka Engleske i nisu imali niti jedan jedini poraz u domaćem prvenstvu.

Međutim, nakon toga krenuo je pad londonskog kluba i Wenger i pored svog ofanzivnog fudbala više nije uspio s Arsenalom da postane prvak Engleske. U trenersku penziju otišao je prije tri godine, a Arsenal od tada muku muči čak da se plasira u Ligu prvaka.

Jasno je kakav trag je Wenger ostavio u svoje 22 godine u Arsenalu, a posebno je bio sjajan u pronalasku mladih igrača širom Evrope koji su kasnije u londonskom klubu imali odlične karijere.

Oglasi

Wenger je nedavno dao intervju za engleske medije u kojem je pričao o svom boravku u Arsenalu, a posebno se osvrnuo na neke fantastične igrače koje je imao u svom igračkom kadru.

Novinar je postavio pitanje Wengeru za kojeg igrača najviše žali što ga je prodao dok je bio u Arsenalu, a njegov odgovor je mnoge iznenadio.

Očekivalo se da će Wenger tu izdvojiti Henryja, Fabregasa, Van Persieja ili nekog drugog, ali se to nije desilo. Francuz je poručio da najviše žali što je prodao Nicolasa Anelku na ljeto 1999. godine u Real Madrid za tada rekordnih 35 miliona eura.

"Najviše žalim zbog toga što smo pustili Anelku da napusti klub nakon samo dvije sezone. Mogao je biti godinama fantastičan dio naše ekipe i postati legenda kluba, a on je nakon toga promijenio još deset klubova. Ponuda Reala je bila zaista u tom trenutku nešto što nismo mogli da odbijemo, ali kada sada gledam na to smatram da je Anelka trebao ostati", rekao je Wenger.

Nicolas Anelka blames Arsenal players who are 'mentally weak' for Gunners  problems.. and not Arsene Wenger

Francuski napadač je u Arsenal stigao ne ljeto 1997. godine iz PSG-a za svega 500.000 funti i bio je jedan od najboljih mladih igrača u Evropi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Imao je svega 17 godina kada je potpisao za Arsenal i zanimljivo da je bio prvo pojačanje koje je Wenger doveo nakon što je izabran za trenera londonskog kluba. Anelka je imao dvije jako dobre sezone u ovom klubu, a onda je dvije godine kasnije prešao u Real Madrid.

U dresu Arsenala upisao je ukupno 86 nastupa, te je zabio 28 golova i dodao još 12 asistencija. Nakon otlaska iz kluba igrao je još za Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahče, Bolton, Chelsea, SH Shenhua, Juventus, WBA i Mumbai City.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Anelka mašina, došao u Real, zabio 2 gola Bayernu (redovnoj Realovoj mušteriji) osvojio ligu prvaka i lagano ostatak karijere. Leyenda
4 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi