Utišao je Bilino polje, a sada ga porede s najvećim - Do kraja sezone bi ga mogao i smaknuti s trona
Dovbyk u istoj rečenici sa Shevchenkom. Malo li je.

Dovbyk igra sezonu života

Utišao je Bilino polje, a sada ga porede s najvećim - Do kraja sezone bi ga mogao i smaknuti s trona

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Andriy Shevchenko apsolutna je legenda ukrajinskog fudbala. No, došlo je vrijeme da se neko uporedi s njim, pa čak i da ga makne s trona u jednom segmentu.

Fudbalska reprezentacija Ukrajine igrat će na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a jedan od zaslužnih za to je i sjajni napadač Artem Dovbyk.

On je postigao pogodak na Bilinom polju u preokretu Ukrajine protiv Bosne i Hercegovine 21. marta i donio svojoj selekciji plasman u finale baraža gdje su porazili Island, također nakon preokreta.

Slovačka, Rumunija i Belgija, selekcije koje će igrati s Ukrajinom u grupnj fazi na Evropskom prvenstvu, sigurno će imati težak zadatak - zaustaviti Artema Dovbyka.

Osim toga, on sjajno igra u dresu kluba koji je apsolutni hit u Španiji, ali i cijeloj Evropi ove sezone. Radi se, naravno, o Gironi.

U utakmici koju je Girona dobila na svom terenu protiv Real Betisa rezultatom 3:2 u 30. kolu La Lige, Artem Dovbyk postigao je dva pogotka i tako ko zna koji put ove sezone bio junak Katalonaca. 

Oglasi

Nakon ovih golova, Dovby je na cifri od ukupno 16 ove sezone. Tako je napadač Gironeprvi igrač iz Ukrajine koji je uspio da postigne više od 15 golova u sezoni u jednoj od liga petice, još od ere Shevchenka.

Ukrajinac je postigao 19 golova u sezoni 2005/2006., u dresu Milana, a sada je Artem Dovbyk vrlo blizu toga da prebaci tu granicu. Vrlo je vjerovatno da će do kraja sezone postići još četiri pogotka koliko mu je potrebno za to. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Neki idu tako daleko da tvrde kako bi Dovbyk mogao osvojiti Zlatnu loptu ili da barem igra na nivou igrača koji zaslužuje ovu nagradu.

Podsjetimo, Andriy Shevchenko, osvojio je ovu prestižnu individualnu nagradu 2004. godine, no teško je očekivati da će Ukrajina nakon 20 godina dočekati novog osvajača ove nagrade. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi