Kako je poznati fudbaler 'opljačkao' Kineze? Isplatili su mu bogatstvo za ništa!

Imao je nestvarnu platu

Kako je poznati fudbaler 'opljačkao' Kineze? Isplatili su mu bogatstvo za ništa!

M. Šljivak

Nekadašnji reprezentativac Gane Asamoah Gyan (36) završio je karijeru ove godine u ekipi Legion Citiesa u rodnoj zemlji.

Čuveni napadač je s dosta uspjeha igrao u Evropi. Nosio je dres Udinesea, Modene, Rennesa, Sunderlanda, a zatim je imao nekoliko odličnih poslovnih poteza u Aziji.

Prvo je potpisao s Al Ainom iz Emirata. Tamo je imao ogroman ugovor od 2011. do 2015. godine i zarađivao je osam miliona eura godišnje.

Zatim je napravio još bolji potez za karijeru i može se reći da je imao samo pametne poteze.

Otišao je u Kinu u periodu kada su klubovi iz te zemlje plaćali astronomske cifre za igrače iz inostranstva, a Gyan je ekipi Shanghai SIPG uzeo nestvarnu cifru, iako nije pokazao gotovo ništa.

Oglasi

On je za dvije godine boravka u Kini ovom timu uzeo nestvarnih 28 miliona eura, zabio je samo sedam golova i nakon toga je mirno otišao iz kluba.

Gyan je doslovno opljačkao ovaj kineski klub. Nije napravio gotovo ništa na terenu, ali on je najmanje kriv što je dobio bogat ugovor od ovog kluba.

Igrao je potom još za Kayserispor, NorthEast United i Legion, pa se odlučio oprostiti.

Prethodnih godina bilo je dosta priča kako je Gyan bankrotirao. Međutim, to se ispostavilo netačnim, a ovaj bivši fudbaler je novac uložio u brojne poslove.

Njegovo bogatstvo se dodatno povećalo i prema navodima medija iz Gane, on je jedan od najbogatijih afričkih sportista.

Povezano

Oglasi