Teška sudbina zadesila Džekinog starog prijatelja: Osjetio je svu surovost totalitarnog režima

Iranac zatočen u vlastitoj državi

Teška sudbina zadesila Džekinog starog prijatelja: Osjetio je svu surovost totalitarnog režima

Edmir Škorić

Ashkan Dejagah je 36-godišnji iranski nogometaš koji danas iza Foolad, ali je ostavio traga kao reprezentativac Irana od 2012. do 2019. godine, a mnogi ga pamtimo sa bundesligaških terena gdje je sa dosta uspjeha nastupao za Herthu, a naročito Wolfsburg, dok je jedno vrijeme nastupao u Engleskoj kao igrač Fulhama i Nottingham Foresta.

Bio je i član čuvene generacije Wolfsburga koja je u sezoni 2008/09 bila prvak Njemačke na čelu sa Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem.

S obzirom da je igrao za mladu njemačku reprezentaciju, jasno je da se radilo o velikom talentu i da se i više očekivalo, mada je svejedno imao zapaženu karijeru koja i dalje traje, no jasno njen kraj sve je bliže.

No, sada ima mnogo većih problema. On, naime, ne smije da napusti Iran. Prema pisanju iranskih novina "Khabar Varzeshi", bivšem reprezentativcu Irana abranjeno je napuštanje zemlje. To potvrđuje i njegov savjetnik Reza Fazeli.

Razlog zabrane izlaska navodno je bilo Dejagahovo sudjelovanje u demonstracijama za slobodu protiv iranskog režima kod Brandenburških vrata u Berlinu.

"Ashkan Dejagah, bivši kapiten iranske reprezentacije i njemački U-21 igrač, dobio je zabranu napuštanja zemlje prije četiri sedmice. Nije mu dopušteno da prisustvuje treningu svoje ekipe u Dubaiju! Razlog: izrazi sućuti rodbini poginulih".

Oglasi

Dejagah je pod ugovorom s iranskim prvoligaškim klubom Foolad FC od jula i želio je odletjeti s klubom blizu iransko-iračke granice u trening kamp u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali mu je onemogućeno.

Dejegah u duelu sa Kolašincem tokom utakmice Svjetskog prvenstva u Brazilu između Irana i BiH (Foto: EPA)

Porodica Dejagah preselila se u Berlin u njegovom ranom djetinjstvu. Ondje je krilni napadač prošao sve omladinske pogone Herthe i započeo karijeru koju je definitivno obilježila titula sa Wolfsburgom.

Najveći uspjeh s Iranom mu je plasman na Svjetsko prvensto u Brazilu 2014. godine, a tamo je imao priliku opet da sretne Džeku, no tada su bili rivali na terenu kada se igrao meč 3. kola grupne faze.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

On je samo jedan u nizu iranskih sportista i javnih ličnosti koje pate zbog brutalnih odluka tamošnje vlade koja na sve načine želi da spriječi velike demonstarcije počele ubistvom Kurdistkinje Mahse Amini.

Podsjetimo da je Amir Nasr-Azadani osuđen na smrtnu kaznu. Radi se o iranskom 26-godišnjem nogometašu koji je optužen za pobunu protiv vlasti. Za takvo što u Iranu se često dobija smrtna kazna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti