Najveća iranska zvijezda nosila "kontroverzan" broj, natjeran je da ga promijeni

Tajna o broju 69

Najveća iranska zvijezda nosila "kontroverzan" broj, natjeran je da ga promijeni

Edmir Škorić

Brojevi na nogometnim dresovima datiraju od 1928. godine, a prvi su ih na leđima imali igrači Arsenala.

Herbert Chapman, jedan od najvećih trenera topnika ikada, naredio je da se na prekrasnim crvenim dresovima nalijepe brojevi na leđa igrača. Bila je ideja da će igrači gledajući u leđa svojih saigrača lakše prepoznati njegovu ulogu na terenu. Iako je Arsenal taj meč od Sheffielda izgubio s 3:2, brojevi su (p)ostali bitna stvar na dresovima i ubrzo su ih svi počeli nositi.

Brojevi su često strogo određivali poziciju, pa je devet broj uglavnom bio zadužen za centarfora, golman je nosio 'kec', bekovi brojeve 2 i 3, a štoperi 4 i 5 itd. No, to je s vremenom postalo nevažno, pa danas imamo napadače sa neobičnim brojevima ili golmana s brojem 99.

Najpopularnijim brojevima smatraju se brojevi 7, 9, 10 i 11, a brojni igrači katkad biraju neke neobične, poput iranske zvijezde Sardara Azmouna, kojeg zovu "iranski Messi". On, naime, na leđima ima kontroverzni broj 69.

Bio je to broj koji je nosio tokom prvih nekoliko sezona svoje međunarodne karijere, u Rubin Kazanu, u Rusiji, i koji bi vjerojatno nastavio nositi do danas da nije bilo seksualne konotacije vezane uz broj.

Njemu je prosto "naređeno" da promijeni broj, pa se morao odreći svog sretnog broja, iako nema nikakve veze sa čuvenom pozom u seksu.

Mada, Azmounova naklonost broju nema nikakve veze s istoimenom seksualnom pozom koja ga čini sveprisutnim u amaterskim timovima, posebice onim tinejdžerskim. Odlučio je nositi dres s brojem 69 jer je to šifra na registarskim tablicama vozila registriranih u regiji Gonbad-e Kavus, gradu u kojem je rođen.

Trenutno nosi tipičan broj 9 za napadače u svom klubu Bayer Leverkusenu, dok na leđima iranskog dresa ima broj 20.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Igrač je uvijek smatran jednim od najvećih otkrića iranskog nogometa u ovom stoljeću, a preselio se u Evropu kada je imao samo 17 godina. S 19 je već igrao za seniorsku reprezentaciju i danas je jedna od glavnih zvijezda nacionalnog tima.

Što se Iranaca tiče, ispali su u grupnoj fazi nakon poraza od SAD-a. Prethodno su dobili Wales sa 2:0, a u prvom kolu poraženi su visoko od Engleske - 2:6. Iranci su uglavnom bili medijski sveprisutni zbog dešavanja u njihovoj zemlji i velikih protesta.

Top Komentari

plemic
inpontetnim ajotolahasima svaka dlaka smeta ...
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti