Austrijska Bundesliga od polovine maja?

Realističan scenarij

Austrijska Bundesliga od polovine maja?

I austrijska Bundesliga intenzivno radi na planovima za nastavak i završetak sezone 2019/2020 na terenu.

Jučer je Fudbalski savez Austrije (OFB) otkazao sve niže lige i ženska takmičenja u državi, ali su Austrijanci ostali pri stavu da treba završiti Bundesligu, "Cvajtu" i OFB Kup.

Dobre vijesti za austrijski fudbal, također jučer, je donio ministar Werner Kogler koji je najavio da će profesionalni fudbalski timovi moći početi s treninzima nakon 20. aprila. Kogler je istakao i da će Bundesliga biti zadužena da osigura testove za koronavirus za sve igrače, kada se takmičenje nastavi.

Danas iz Austrije stižu vijesti da bi se profesionalna fudbalska sezona u ovoj zemlji mogla nastaviti polovinom maja. Tačnije, da je takav scenarij realističan.

Jasno je da trenutno postoji saglasnost austrijskih vlasti za odigravanje utakmica bez publike, ali još nema konkretnog datuma za nastavak sezone. Ipak, član upravnog odbora Bundeslige Christian Ebenbauer je ostavio otvorenom mogućnost da se prve utakmice nastavka sezone odigraju polovinom maja.

"Lično, ja mislim da je nastavak od polovine maja moguć. Još uvijek je potrebno razjasniti dosta stvari", rekao je Ebenbauer.

Austrijska Bundesliga još uvijek mora utvrditi protokol za higijenske i zaštitne mjere tokom treninga, konsultovati regulativu i, naravno, usaglasiti se za austrijskim ministarstvima sporta i zdravlja.

"Naravno, fudbal nema prioritet, sigurnost i zdravlje su na prvom mjestu", rekao je Ebenbauer.

Za sada je kranji datum za završetak sezone 30.6., što bi moglo biti "ispoštovano" ako Bundesliga krene polovinom maja. Ipak, vjeruje se da će UEFA dozvoliti nacionalnim savezima dodatna produženja sezone.

U Austriji se, inače, očekuje novo ublažavanje restriktivnih mjera, a jučer su od vlasti stigle instrukcije o tome na koji način profesionalni fudbaleri mogu nastaviti s treninzima. Tako je propisan rad u manjim grupama (maksimalno 6 igrača u grupi) uz minimalan razmak između osoba od dva metra.

Također, stotine profesinalnih sportista će od kraja aprila u Austriji ponovo imati pristup sportskim objektima, otvorenog i zatvorenog tipa. Katanac na iste je stavljen polovinom marta - zbog pandemije koronavirusa.

Kada je amaterski sport u pitanju, situacija je u Austriji nešto drugačija i on će se "vraćati" postepeno.

Od 1. maja će biti omogućeni treninzi na otvorenom, uz minimalne kontakte i držanje odstojanja.

Treba istaći da je u Austriji primijetan trend smirivanja pandemije, ta da su danas otvorene manje prodavnice...

Top Komentari

Saimai1316
Jako bitna liga,jedva cekam da pocne
2 1
Zoilomas
Nema od fudbala nista do kraja godine stari
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi