Čekajući fudbal u Austriji: Bundesliga, Cvajta i Kup čekaju nastavak, otkazana ostala takmičenja

Odluka OFB-a

Čekajući fudbal u Austriji: Bundesliga, Cvajta i Kup čekaju nastavak, otkazana ostala takmičenja

Današnja izjava vicekancelara Wernera Koglera predstavlja svjetlo na kraju tunela za fudbal u Austriji.

Najavio je Kogler da će profesionalni fudbalski timovi u Austriji nakon 20. aprila moći nastaviti s treninzima, naravno u manjim grupama.

Također, Kogler očigledno smatra da će se takmičenja na najvišem nivou nastaviti kada se steknu uslovi jer je najavio da će svi igrači, pred svaku utakmicu, biti testirani na novi koronavirus, a da će organizacija lige (Bundesliga) biti zadužena za nabavljanje testova.

U međuvremenu je zasjedao Austrijski fudbalski savez (OFB) i donio odluku da sva trenutno suspendovana takmičenja pod svojim okriljem i otkaže. Odluka je donesena jer nije moguće provesti odgovarajuću implementaciju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Međutim, odluka se odnosi samo na niže rangove, mahom austrijske amaterske lige, i ženski fudbal (Bundesliga i Kup) dok su iz iste izuzeti Tipico Bundesliga (prvi rang), HYPBET 2. Bundesliga (drugi rang) i OFB Kup. Finale Kupa bi čak moglo biti prva utakmica odigrana po nastavku fudbala u Austriji.

Organizacija i odluke o igranju u 1. i 2. Bundesligi prepuštene su organizaciji ovih takmičenja (Bundesliga).

Naravno, ukoliko se i kada pomenuta takmičenja nastave, igrat će se bez publike.

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Kada su u pitanju potputno otkazana takmičenja odlučeno je da nema prvaka, promocije niti ispadanja.

Iz OFB-a su poručili i da imenovaje predstavnika Austrije u evropskim klupskim takmičenjima zavisi od pravilne egzekucije šampionata i kup takmičenja. Ukoliko ona ne bude moguća, OFB će donijeti odgovarajuću odluku služeći se pravilnikom usvojenim na današnjem sastanku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi