Stvaraju ozbiljnu reprezentaciju: Žele na Mundijal i kreću u lov na igrače koji igraju u Evropi
FOTO: EPA

Uskoro počinju kvalifikacije

Stvaraju ozbiljnu reprezentaciju: Žele na Mundijal i kreću u lov na igrače koji igraju u Evropi

Haris Zilić

FIFA je odlučila da od Mundijala 2026. godine proširi takmičenje sa 32 na 48 ekipa što će svakako omogućiti i manjim selekcijama pogotovo koje ne dolaze iz Evrope i Južne Amerike da izbore historijski plasman na Svjetsko prvenstvo kojem će domaćini biti SAD, Kanada i Meksiko.

Jedna od selekcija koja želi na Mundijal je Indija koja u posljednje vrijeme radi dosta na razvoju fudbala.

Otvorene su brojne akademije, dosta poznatih igrača dolazi u njihvu ligu, klubovi su sve jači, ali sada imaju i plan za reprezentaciju.

U Indiji žele da u reprezentativni dres dovedu sve igrače koji imaju poveznice sa Indijom, a nastupaju širom Evrope.

Tako bi recimo u dresu indije mogli gledati Manprita Sarkariu iz Sturma, Norwichevog Dannya Battha, Dilana Markandaya iz Blackburna, Yana Dhandu iz Ross Coutnya...

Oglasi

Ima tu još fudbaler po Evropi koji vode porijekllo iz Indije, ali nisu prije nastupali za ostale selekcije.

Slične poteze nedavno je uradila Jamajka koja je maksimalno radila na vraćanju "svojih" igrača. Tako su Jamajčani pod svoju zastavu vratili Demaraia Graya i Michaila Antonia.

Što se tiče Indije njihov roster trenutno čine sve igrače iz domaćeg prvenstva i nemaju nijednog "evropljanina", ali žele da to promjene i postanu ozbiljna selekcija.

Ranije se nije puno pažnje davalo ovim stvarima, ali FIFA je sada otvorila vrata azijskim selekcijama da odu na Mundijal i to će Indija pokušati da iskoristi pa će biti zanimljivo u kakvom će sastavu krenuti u lov na Mundijal.

Azijske kvalifikacije počinju 12. oktobra utakmicama prve runde koju Indija preskače. Indija kreće od novembra 2023. godine iz drugog kruga, a nalaze se u grupi A sa selekcijama Katara, Kuvajta i pobjednikom duela prve runde između Afganistana i Mongolije.

U drugoj rundi imamo devet grupa sa po četiri ekipe odakle će dvije prvoplasirane izboriti plasman u završni krug kvalifikacija gdje će biti tri grupe sa po šest ekipa. Dvije prvopalsirane ekipe iz savke grupe idu na Mundijal 2026. godine dok će reprezentacija koje zauzmu treće i četvrto mjesto u završnim grupama igrati baraž. U baražu će biti dvije grupe sa po tri ekipe, odakle dvije prvoplasirane idu na Mundijal, dok će drugoplasirane igrati dodatni baraž za popunu još jednog mjesta.

Dakle, Azija će na Mundijalu 2026. godine imati devet reprezentacija učesnika, a kvalifikacije će se igrati u čak pet faza od oktobra 2023. do novembra 2025. godine.

Top Komentari

Prazina
Selektor Indije Igor Štimac
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti