FIFA suspendovala 104. reprezentaciju svijeta

Zbog miješanja trećih osoba

FIFA suspendovala 104. reprezentaciju svijeta

Eldar Ganibegović

Drugu najmnogoljudniju državu svijeta zadesila je velika sportska sramota.

Naime, Indija nije uspjela izabrati nova upravna tijela za fudbalski savez, pa je FIFA suspendovala zemlju i oduzela joj pravo domaćinstva Svjetskog prvenstva za igračice do 17 godina.

U obrazloženju odluke čitamo da je sve to zbog "pretjeranog utjecaja trećih osoba" na rad saveza. 

Pišući o sudjelovanju treće strane, FIFA se poziva na odluku Vrhovnog suda u Indiji, koji je u maju ove godine raspustio upravni odbor AIFF-a i imenovao komisiju od tri osobe koja će nadzirati rad saveza do njegove nove vlasti.

Dosadašnji predsjednik sindikata Praful Patel nakon 12 godina završio je s vođenjem ove institucije. Novi nije mogao biti izabran zbog administrativnih poteškoća.

"Ovo je ozbiljno kršenje Statuta FIFA-e. Suspenzija će biti ukinuta kada se ukine naredba o osnivanju Administratorskog odbora i AIFF administracija ponovno preuzme potpunu kontrolu nad svakodnevnim poslovima AIFF-a", rekla je FIFA u saopštenju za javnost.

FIFA uvjerava da je u stalnom kontaktu s indijskim Ministarstvom omladine i sporta i nada se pozitivnom okončanju ovog pitanja. S druge strane, televizija "BBC" javlja da predstavnici FIFA-e i Azijske fudbalske konfederacije (AFC) žele razviti "plan oporavka" za cijelu situaciju.

Upravo je trebao biti održan sastanak predstavnika ovih organizacija. Vrhunac plana je dovesti novi odbor AIFF-a na izbore do 15. septembra tekuće godine. 

Ovo je vrlo uznemirujuća informacija za ljubitelje ženskog fudbala. Indija je zemlja u kojoj se u oktobru trebalo održati Svjetsko prvenstvo za igračice do 17 godina starosti. Takav potez znači da FIFA mora brzo pronaći zamjenu. U suprotnom, turnir bi mogao biti u potpunosti otkazan. 

Inače, muška fubdalska reprezentacija Indije je 104. na FIFA-inoj rang listi i dok traje suspenzija oni neće igrati svoje utakmice, naravno, kao ni druge indijske fudbalske selekcije. 

Top Komentari

PodvarakANeKupus
Sad nas sad nas
3 0
King_Kenny
...nas su onda davno trebali suspendovati.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi