Počele borbe za Mundijal: Reprezentacija za koju mnogi nisu čuli već je završila kvalifikacije
FOTO: EPA

Tri godine prije samog prvenstva

Počele borbe za Mundijal: Reprezentacija za koju mnogi nisu čuli već je završila kvalifikacije

Haris Zilić

Dok je u Evropi broba za EURO 2024. godine na ostalim konitnentima krenule su bobre za Mundijal 2026. godine. posebno će biti interesantno u Aziji koja je dobila još dodatnih mjesta jer se Mundijal proširio na 48 reprezentacija učesnica.

U Aziji je počela prva runda, tačnije pretkvalifikacije koje igraju najslabije rangirane selekcije u ovoj zoni.

Tako smo nakon dvomeča pretkvalifikacija dobili i prvu reprezentaciju koja je završila svoj put, čak tri godine prije samog Mundijala.

Riječ je o maloj otočkoj državi Guam, čija je fudbalska reprezentacija u dva duela poražena sa ukupnih 3:1 od Sinagpura.

U revanšu je Singapur danas bio bolji 0:1 i prošao u drugu rundu azijskih kvalifikacija gdje se igra grupna faza.

Oglasi

To je prva utakmica koje završena, tako da je Guam negativan rekorder jer su prva selekcija kojoj su ugašeni snovi za Mundijal i to tri godine prije samog prvenstva.

Od trenutno završenih mečeva azijskih pretkvalifikacija plasman u drugu rundu izborili su Afganistan, Pakistan, Jemen, Tajvan, Mianmar, Indonezija, Bangladeš.

Azijske kvalifikacije su najduže. U drugoj rundi se igra grupna faza gdje se priključuju najbolje reprezentacije s ovog kontinenta, nakon toga ide treća runda glavna grupna faza, nakon koje će se znati reprezentacije koje putuju na Mundijal.

Tu nije kraj jer nakon tri runde kvalifikacije imaju i tri runde baraža mečeva, dva azijska baraža, zatim i Interkontinentalni baraž, tako da će u Aziji u naredne tri godine biti dosta fudbala.

Ovome dodajmo da su nakon Guama borbu za Mundijalui završili Mongolija, Kambdoža, Šri Lanka, Istočni Timor, Macau, Maldivi, Brunej.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti