Počinju kvalifikacije za Mundijal 2026. godine: Za većinu reprezentacija možda čujete prvi put
FOTO: EPA

U oktobru prvi krug u Aziji

Počinju kvalifikacije za Mundijal 2026. godine: Za većinu reprezentacija možda čujete prvi put

Haris Zilić

Dok se u Evropi zakuhavaju kvalifikacije za EURO 2024. godine u ostatku svijeta lagano kreću borbe za Mundijal 2026. godine na kojem će po prvi put u historiji nastupiti 48 reprezentacija, a domaćini turnira su SAD, Kanada i Meksiko.

U Južnoj Americi odigrana su već dva kola kvalifikacija od ukupno 18, a u oktobru u borbe kreću i azijske selekcije.

U oktobru su na raspored mečevu prve runde azijskih kvalifikacija gdje gledamo deset utakmica. Igraju se mečevci kuči i na strani. prvi dueli su 1. a revanš dueli 17. oktobra.

Nakon prve runde deset ekipa ide u drugi krug i prvi grupnu fazu sa najjačim selekcijama iz Aziije dok će deset reprezentacije snove o Mundijalu 2026. godine azvršiti i tri godine prije samog prvenstva.

U prvoj rundi azijskih kvalifikacija gledamo egzotične mečeve možemo tako reći, a za neke reprezentacije možda i prvi put čujete. Ima i selekcija koje se vraćaju na scenu nakon suspenzija.

Oglasi

Tako u prvoj rundi u oktobru gledamo duele:

Afganistan - Mongolija

Maldivi - Bangladeš

Singapur - Guam

Jemen - Šri Lanka

Oglasi

Mijanmar - Makau

Kambodža - Pakistan

Kineski Tajpeh - Istočni Timor

Indonezija - Brunei

Hong Kong - Butan

Oglasi

Nepal - Laos

Azijske kvalifikacije kao što smo već naveli počinju 12. oktobra utakmicama prve runde.

U drugoj rundi imamo devet grupa sa po četiri ekipe odakle će dvije prvoplasirane izboriti plasman u završni krug kvalifikacija gdje će biti tri grupe sa po šest ekipa. Dvije prvopalsirane ekipe iz svake grupe idu na Mundijal 2026. godine dok će reprezentacija koje zauzmu treće i četvrto mjesto u završnim grupama igrati baraž.

U baražu će biti dvije grupe sa po tri ekipe, odakle dvije prvoplasirane idu na Mundijal, dok će drugopalsirane igrati dodatni baraž za popunu još jednog mjesta.

Dakle, Azija će na Mundijalu 2026. godine imati devet reprezentacija učesnika, a kvalifikacije će se igrati u čak pet faza o oktobra 2023. do novembra 2025. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi