Fudbalska bajka iz Iraka: Režirali su rezultat u koji niko nije vjerovao decenijama
(AP Photo/Aijaz Rahi)

Moraju ih ozbiljno shvatiti

Fudbalska bajka iz Iraka: Režirali su rezultat u koji niko nije vjerovao decenijama

Haris Zilić

U toku je Azijski kup za najbolje fudbalske reprezentacije iz Azije, a drugo kolo grupe D donijelo je i veliko iznenađenje, tačnije rezultat koji se u Azijskom kupu nije desio čak 35 godina.

Irak je je senzacionalno savladao Japan rezultatom 2:1, stigao na prvo mjesto u grupi sa šest bodova i kolo prije kraja izborio plasman u osminu finala Azijskog Kupa.

Međutim, ne samo da su donijeli radost svom narodu, Iračani su uspjeli što nikom nije pošlo za nogom više od tri decenije.

Fudbalska reprezentacija Japana čak 35 godina nije izgubila utakmicu na Azijskom kupu u grupnoj fazi takmičenja, a danas je Irak stao u kraj toj seriji.

Posljednji put Japanci su u grupnoj fazi konitnentalnog takmičenja poraženi 1988. godine od selekcije Katara koja je domaćin ovogodišnjeg turnira.

Oglasi

Interesantno, Japanci su u prošlom izdanju Azijskog kupa 2019. godine u finalu poraženi od Katara. Nakon pomenute 1988. godine i Katara, Japanci su gubili samo u nokaut fazi Azijskog kupa.

Tako su 1996, godine poraženi od UAE-a u četvrtini finala sa 2:0, 2007. godine u polufinalu od Saudijske Arabije sa 3:2, a pomenuto finale sa Katarom 2019. godine izugbili su rezultatom 3:1.

Japan je najtrofejnija azijska reprezentacija sa četiri naslova prvaka, Saudijska Arabija i Iran su po tri puta osvajali Azijski kup.

Što se tiče Iraka, oni su 2007. godine došli do najvećeg sportskog uspjeha u historiji kada je fudbalska reprezentacija ove države postala prvak Azije.

Čini se da 17 godina kasnije Irak najavljuje još jedno čudo koje bi sigurno odjeknulo fudbalskom planetom, a nakon trijumfa protiv Japana mnogi ih moraju shvatiti ozbiljno.

Što se tiče medalja na Azijskom kupu tu je Južna Koreja najtrofejnija. Dva puta su bili prvaci Azije, četiri puta viceprvaci, a četiri puta su uzeli bronzanu medalju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi