Bajević i Cviko objasnili spisak igrača za mečeve s Italijom i Poljskom, te otkrili šta očekuju

Online press konferencija

Bajević i Cviko objasnili spisak igrača za mečeve s Italijom i Poljskom, te otkrili šta očekuju

E. Čaušević

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Dušan Bajević, objavio je danas spisak igrača za mečeve Lige nacija protiv Italije i Poljske.

Narednog mjeseca Zmajeve očekuju dvije nove utakmice i teški rivali na startu Lige nacija. Također, ovi mečevi će biti uigravanje za polufinale baraža za Evropsko prvenstvo koje nas u oktorbru očekuje protiv Sjeverne Irske.

Bajević je saopštio spisak putem zvanične stranice NSBiH, a zbog svih dešavanja oko Covid-19 odlučeno je da će press konferencija biti održana online putem YouTubea.

Prvo pitanje bilo je koji je cilj reprezentacije u Ligi nacija?

"Cilj nam je da budemo plasirani što bolje, koje mjesto će biti to niko ne može potvrditi. U svakom slučaju cilj je da budemo što bolje plasirani i da idemo dalje. Italija i Poljska bodovni saldo? Pa, šest bodova ako je to moguće. Bitno je da postignemo rezultate koji će nas zadovoljiti".

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 1. septembar.

"Prije svega želja mi je da se svi okupimo da korona ne uradi ovo što radi. Da svi dođu živi i zdravi. Okupljamo se 1. septembra u Zenici gdje ćemo biti tri dana. Pokušat ćemo se što bolje spremiti i upoznati, imat ćemo sve uslove da se spremimo za igru koju želimo".

"Mi imamo na spisku ukupno 45 igrača, pa smo lagano to skraćivali da dođemo tu gdje želimo biti za ove mečeve. Ovako sada nabrajajući ko zaslužuje i ko ne zaslužuje, sve se vodi na to da svi zaslužuju i bit će na spisku prije ili kasnije. Vidjet ćemo šta se dešava, baraž je najveći i prvi cilj. Napravili smo velike analize moji saradnici i ja i ozbiljno smo pravili ovaj spisak. Nekome se sviđa, a nekome ne", rekao je Bajević.

Situacija sa Senadom Lulićem?

"Što se tiče njega razgovarali smo i pratili ga. Imao je nezgodnu povredu od koje se nije u potpunosti oporavio. Neće biti tu s nama sada jer nije u punom trenažnom procesu i nadamo se da će kasnije biti s nama kada dođe baraž", rekao je Bajevićev pomoćnik Rusmir Cviko.

"Zašto nema nekih igrača? Demirović ima još pravo nastupa za mladu reprezentaciju i odlučeno je, iako je veliki potencijal, da igra za U21 reprezentaciju i da ga pratimo i dalje. On je na nekom širem spisku. Svi igrači koji nisu dobili poziv su na širem spisku i prate se i ne znači da u buduće neće biti na spisku", dodao je Cviko.

Koliki rezultatski značaj za nas imaju ove dvije utakmice i hoćemo li ih zapravo iskoristiti da se što bolje spremimo za Sjevernu Irsku? Odnosno, da li ćemo kroz duele s Italijom i Poljskom iskristalizirati sastav koji će se suprostaviti Sjevernoj Irskoj?

"Dobro pitanje. Utakmice su veoma važne i svaki meč reprezentacije je važan. Određene stvari želimo da vidimo i vjerujemo da ćemo u tim jakim mečevima igrači pružiti ono što se očekuje od njih u baražu", kaže Bajević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zašto su na spisku Muhamed Bešić i Anel Šabanadžović koji se nisu naigrali u klubovima prošl esezone?

"Ne bih se složio da Bešić nije igrao mjesecima. Nisu ni ostali igrali zbog ove situacije. Bešić ostavlja srce na terenu i on zaslužuje da je na spisku. Selektor računa na njega i želimo da bude dio ovog tima. Što se tiče Anela on je jedan od naših najperspektivnijih mladih igrača koji je prošao sve omladinske kategorije BiH. Stav nas je da se trebamo okrenuti mlađim igračima i da ih primaknemo u A tim. Odlučili smo se za Anela kako bi osjetio atmosferu u A selekciji i da bude tu s nama. Razmišljali smo i o Demiroviću, ali u ovom momentu smo se za Anela odlučili. Minutaža koju nema u klubu ne mora uvijek biti presudna", rekao je Cviko.

Promo

Top Komentari

ratip irats
Meni se čini da je ovo Cvikin spisak, srčanije ga brani!!
28 0
user1583752673
Duljevic se cijelu proslu godinu nije sastavio s loptom. Gori ste od Prosineckog!
22 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi