Baka: Preko sporta je najlakše zacijeliti rane nastale prije 25 godina
Bez dlake na jeziku govorio je Baka o fudbalu, Zrinjskom, Fudbalskom savezu BiH. Mnogima se neće dopasti njegove riječi, no to je Baka, što na umu to i na drumu.

Baka: Preko sporta je najlakše zacijeliti rane nastale prije 25 godina

Nedavni završetak proljetnog dijela nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine, Kup, pretkolo Lige prvaka i još neke druge teme, bile su povod da s trenerom HŠK Zrinjski Blažom Bakom Sliškovićem, pred kraj ove kalendarske godine porazgovaramo o njegovim dojmovima iz ove polusezone, odlascima, dolascima i još ponečemu.

Legendarni Baka je u razgovoru za SportSport.ba otkrio koga bi volio vidjeti u dresu Plemića na proljeće, govorio o igračima koji su na izlaznim vratima, a dotakao se i drugih tema.

Za početak, zanimalo nas je kako ste vidjeli ovaj prvi dio prvenstva?

"Pa evo, imali smo tri takmičenja od početka sezone, Ligu prvaka, Kup Bosne i Hercegovine, te Premijer ligu. Počet ću s onim s čime sam najmanje zadovoljan i gdje smo podbacili, a to je Kup. Imali smo kao klub, te ja kao trener, ambiciju da doguramo što dalje i u tom natjecanju. Taj cilj nismo ostvarili, ali boli me kada pojedinci kažu da je Zrinjski svjesno ostavio Kup, tj. ispao da bi se mogao posvetiti prvenstvu. To jednostavno nije istina. Mi smo u Simin Han otišli po pobjedu i po prolaz. To što smo možda, pod navodnicima, podcijenili ekipu Sloge i kući ostavili neke stožerne igrače i zamijenili ih nekima za koje smo vjerovali da mogu na svojim plećima iznijeti teret te utakmice, ispostavilo se greškom. Nismo odigrali kvalitetno i zasluženo smo eliminirani i nema se tu što dodati. Nismo ostvarili cilj, koji je bio da doguramo što dalje i u ovom natjecanju dočekamo proljeće", kazao je Slišković, a onda se dotakao nastupa Zrinjskog u pretkolu Lige prvaka i sraza s Mariborom.

"Što se tiče Maribora, tu sam dosta zadovoljniji. Falilo nam je malo sportske sreće, odgovorno tvrdim da nas Slovenci u oba susreta nisu nadigrali. Prenaivno smo kiksali u prvoj utakmici kod kuće, kada smo, nakon što smo uspjeli izjednačiti nakon ranog pogotka Maribora, primili gol iz penala u sudačkoj nadoknadi. Morali smo tih pet minuta odigrati drukčije, ali šta je tu je. U Mariboru smo odigrali dosta bolje, došli s ambicijom igrat ofanzivno jer nas je jedino takva postavka igre mogla dovesti u situaciju za prolaz. Napali smo ih, postigli rani zgoditak i diktirali igru, ali onda se opet dogodio kiks. Ne bih prozivao sada našeg vratara, ali primili smo gol iz centaršuta, a ne šuta s 35 metara, gol koji nikako nismo smjeli primiti i gol koji je poništio sve dobro što smo napravili do tada. Kažem, nismo podbacili, bili smo u šansi da ih izbacimo, te da nakon toga ostvarimo barem dio onoga što su na kraju napravili oni. Mislim da smo bili u stanju proći islandskog prvaka kojeg su oni izbacili dosta lakše nego nas. Gledao sam utakmice Maribora i sa Hapoel Beer Sheevom koje su izbacili u zadnjem pretkolu i ravnajući se po onom što sam vidio, dojma sam da smo i mi mogli biti u tim granicama, ali time je još uvijek veći žal zbog ispadanja od Slovenaca. Ipak, zadovoljan sam, stekli smo u te dvije utakmice dodatno iskustvo koje će Zrinjskom, siguran sam, pomoći u narednim europskim iskoracima, bilo Ligi prvaka, bilo Evropa ligi", govori Baka i dodaje:

"U prvenstvu smo oscilirali. Imali smo odličnih 10 kola u kojima smo kao tim kompletno podbacili samo u Bijeljini gdje nas je nadigrao Radnik, ali iz ostalih 9 utakmica izvukli smo maksimalan broj bodova. Kada su svi očekivali da se ta serija nastavi, došla je velika rezultatska kriza. Utakmice s Borcem, Sarajevom, Širokim, oduzele su nam veliku bodovnu prednost, s tim da sem utakmice s Borcem, mi nismo igrački podbacili nigdje, no derbiji su derbiji, sitnice odlučuju. Bili smo ravnopravni protivnici i u porazima kontra Sarajeva i Širokog, posebno u Širokom gdje smo imali i igru i rezultat i gdje smo nakon trenutaka nesmotrenosti, po meni nezasluženo poraženi. U par minuta se rezultat okrenuo u korist momčadi koja je do tog trenutka bila u podređenom položaju. Opet, posljednja tri kola smose vratili na pobjednički kolosijek, bez obzira što se radilo o protivnicima koji nisu u rangu vodećih ekipa prvenstva. U ovom trenutku imamo dva boda više nego lani u istom periodu, ali smo drugi, što po mom mišljenju govori da su drugi timovi u odnosu na prošlu sezonu kvalitetnije. Znači, nismo mi toliko podbacili, nego su se druge momčadi dosta podigle u odnosu na prošlu sezonu što nam jamči neizvjesno prvenstvo i ove godine. Sve u svemu sam zadovoljan, izdvojio bih samo dvije utakmice u kojima smo potpuno podbacili. Već spomenuti poraz u Bijeljini kod Radnika i Borac kući, bili su naši jedini potpuni podbačaji, kako rezultatski, tako i igrački. Sve druge bile su solidne, neke manje, neke više dobro. Sve u svemu, odigrali smo kvalitetno i s još par timova u nastavku prvenstva ulazimo u ravnopravnu borbu za novi naslov prvaka.



Mislite li da je ova situacija u kojoj je Zrinjski sada, pritom misleći na propuštanje velike prednosti, situacija koja više odgovara vašem timu? Da li mislite da će ovo više izvući iz vas kao ekipe?

"Mislim da Zrinjski kao ekipa igra bolje kada je pod određenim pritiskom, nego u komotnim situacijama u kakvu smo ušli nakon trijumfa na Grbavici. Tu je sigurno došlo do nekog opuštanja, a ja sam već nakon 7. kola upozoravao, kada prednost nije bila osam bodova već manja, da nam se ne smije desiti opuštanje. Spomenuta pobjeda na Grbavici nas je dovela na rekordnih osam bodova prednosti i pauza koja je došla nakon tog susreta gurnula nas je u neko opuštanje, stanje uljuljkanosti, sigurnosti, rekao bih ne samo igrače, već i nas u stručnom stožeru. Nije bilo tog naboja ni na treninzima, te smo platili danak, već protiv Borca, te kasnije sa Sarajevom koje nas je kaznilo kvalitetom. U Širokom smo dominirali, bili bolji, propustili velike šanse da ih potopimo, a onda nas je, da se tako izrazim, „kaznila lopta“ za sve ono što smo propustili. Mislim da smo ipak pod tenzijom dosta angažiraniji i na treninzima i na utakmicama, te da takva situacija kada imamo imperative pobjeda, iz igrača izvlači ono najbolje i više nego je to slučaj kada se ima komotna prednost. Kada je najpotrebnije, treba pokazati najviše.

Je li bilo riječi o eventualnim pojačanjima u zimskom prelaznom roku? Ime koje se najviše provlači kroz medije je ono mladog vratara zeničkog Čelika Mateja Markovića?

"Da, ima istine u tome. Odmah, dva dana nakon završetka, stručni stožer i uprava na čelu s gospodinom Šulentom, sjeli smo i rezimirali sve urađeno do sada, te što nam je u ovom trenu potrebno da što spremnije uđemo u proljetni dio prvenstva. Došli smo do zaključka da smo deficitarni na nekim pozicijama. Recimo, na lijevom boku imamo kapetana Peru Stojkića koji je neprikosnoven na toj poziciji, ali nama je neophodno dovesti još jednog igrača na tu poziciju koji će njemu biti konkurencija u smislu da iz njega izvuče još više. Ne da ga ugrozi, već da se ne osjeća skroz sigurno i da dadne još više od sebe. Mislili smo da je taj igrač Luka Lučić, kojeg smo osim na lijevom bočnom koristili i na stoperu ali sad moramo odlučiti je li on taj. Ako nije, primorani smo popunjavati tu poziciju", rekao je Baka i nadovezao se na mogući odlazak Matije Kataneca.

"Morat ćemo dovesti i jednog stopera jer je vrlo moguć odlazak Kataneca za kojeg ima dosta interesanata, a neki su dolazili i gledali ga. Postoji mogućnost da on ode u svakom trenutku i klub je za to da mu se omogući taj odlazak, tim prije da i Zrinjski nešto zaradi, a i sam igrač. U tom slučaju ostajemo na samo tri stopera i to sva tri dešnjaka, Barišić, Jakovljević i Laštro, te ćemo na poziciji lijevog stopera tražiti još jednog igrača i to po mogućnosti ljevaka. Na sredini terena imamo četiri, pet igrača koje sam stalno rotirao i s kojima sam uistinu zadovoljan. S iskustvom Jamaka, s ogromnom trkom Pezera, lucidnošću Ćavara i Perišića, te potencijalom Čirjaka. No, priče koje do mene stižu zadnjih dana i u koje nisam previše upućen, oko odlaska Ćavara, nameću nam i to da dovedemo još jednog veznjaka. Imamo neke opcije, razgovarali smo s gospodinom Šulentom i o konkretnim imenima pa ćemo u narednim danima vidjeti hoće li što biti od toga jer su ti igrači i na meti drugih klubova, posebice iz inozemstva, te vjerujem da su im te opcije interesantnije nego igranje u Zrinjskom. Problem je u tome što su veliki broj igrača, pod navodnicima stranci, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Na ljeto se vraća pravilo da ekipe u zapisniku neće moći imati više od 4 stranca. Znači možete ih u timu imati 100, ali u zapisniku samo četvorica. Stoga ćemo pokušati s domaćeg tržišta ugrabiti nešto što se može, a ja kao trener inzistiram na još jednom ofenzivnom veznom igraču u vidu konkurencije Bilbiji, koji je u jednom periodu postao prezasićen i preumoran jer je igrao konstantno, bez izmjene, odlazio i na reprezentativna okupljanja, te se njegov zamor i ispadanje iz forme odrazio i na cijelu ekipu. Mi smo ekipa koja ima tri, četiri nogometaša koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, ali kad ti se od tri, četiri ugase dvojica, to mora poremetiti cijeli tim. Na tm pozicijama jednostavno moramo imati adekvatne zamjene. Ljetos smo doveli neke igrače, ali neki od njih su podbacili, ne zbog realne kvalitete, već zbog impresioniranosti da su članovi državnog prvaka. Činjenica da su do jučer igrali niže lige, a sada brane boje tima koji se opet bori za novu titulu, neke od njih je dobrano zakočila i limitirala ih u pokazivanju njihovih realnih kvaliteta. Neki od njih zaista imaju strašne mogućnosti, ali ta blokada od impresije je uistinu razlog toga što ne daju svoj maksimum. Perišić se tu izdvaja, Pezer ima strašno mnogo rezerve i od njega očekujem dosta u narednom periodu.

Ćavar iz utakmice u utakmicu napreduje. Tu je i Hajdarević koji je još junior ali koji je već sada sposoban igrati na visokoj razini, te mali Mulahusejnović od kojeg u narednim sezonama očekujem da preraste u jednog zaista kvalitetnog špicu ili polušpicu. Korejanac So je posebna priča. Kada je došao, oduševio nas je u svim segmentima igre, ostavio zaista sjajan dojam. Međutim, priča oko njegovih papira se odužila na oko dva i pol mjeseca, pa se u tom periodu dogodila stagnacija. Posljednjih nekoliko utakmica sam ga držao na klupi, nisam ga uvodio, zbog toga jer je u situacijama kada je dobivao priliku, nije prikazivao želju ni motiv. Dosta smo razgovarali, onoliko koliko smo mogli s obzirom na limitirane mogućnosti zbog jezične barijere, ali na kraju je shvatio što želim od njega. Želim da osjeti pripadnost, da shvati da je član Zrinjskog, da se sjedini sa suigračima, jer unatoč nespornoj kvaliteti koju posjeduje, samo uz taj osjećaj pripadnosti nam može biti od koristi. Moraš se radovati uspjehu kolege i suigrača, a ne to posmatrati sa strane. Ne želim da mu Zrinjski bude samo prolazna stanica, već da ovaj klub bar dok je tu, osjeti kao svoj. Ne poznajem dovoljno taj mentalitet, ali mislim da je shvatio što želim od njega, a ako to usvoji, za njega će biti mjesta i u početnih jedanaest".



Raskinut je ugovor s mladim vratarom Bandićem, hoće li biti još odlazaka?

"Iskreno, jako mi je žao zbog njegovog odlaska. Razgovarao sam s njim u par navrata i objašnjavao mu situaciju. On je korektno radio, naporno trenirao, ali nije dobio pravu prigodu, jer mjesto vratara je specifično, jer tek nakon tri, četiri loše utakmice možete govoriti o ispadanju iz forme. Pirić, sem kiksa u Mariboru nije pokazivao pad forme i nije bilo razloga ni potrebe da ga skidam s gola. Shvaćam potez Bandića, nije mogao više čekati prigodu i nadam se da će naći novu estinaciju gdje će dobiti pravu prigodu. Kukoč je već otišao, sporazumno smo raskinuli ugovor, to se već zna. Mrkaić ima ugovor, ali imamo dosta interesanata za njega pa mislim da će i on ove zime promijeniti sredinu. Neizvjesna je budućnost Luke Lučića, te Jazvina koji je u opciji za posudbu i koji nije pokazao svoj potencijal i mogućnosti. Mislim da je kod njega najizraženija ona priča o impresioniranosti u činjenici da je preko noći iz male sredine stigao u veliki klub s ambicijom da (p)ostane državni prvak. I Slobodan Jakovljević ima neke kombinacije za inozemstvo, iako mi inzistiramo na njegovom ostanku do kraja prvenstva jer nam je potreban. Hoće li još netko otići ili doći mimo planiranog, vidjet ćemo vrlo brzo".

Već neko vrijeme spominje se u kontekstu pojačanja i Slobodin Ordagić?

"On je bio velika želja, kako moja tako i uprave. Uspostavljen je i korektan i legalan kontakt sa Slobodom, nije bilo nikakvih poteza „iza leđa“. Već prije Maribora sam rekao da bi mi s Ordagićem u sredini imali 20% više šansi za prolaz dalje. Nisam govorio to samo zbog tih utakmica, već i zbog svih drugih natjecanja u kojima igramo. Od ljeta smo zainteresirani za njega, a taj interes imamo i sada, to ne krijemo. No međutim, imamo informacije da je i FK Sarajevo ozbiljno zagrizlo za njega, te ćemo vidjeti gdje će on na kraju završiti. Ordagića sam i na ovom nedavnom sastanku apostrofirao, prije tjedan dana, nagovjestio ga kao veliku želju da ga dovedemo. Na kraju svega, uistinu ne znam kako će
se rasplesti ta priča, ali ponavljam, nije neka velika tajna da bih ga volio vidjeti na proljeće u dresu Zrinjskog".

Kakve su vaše osobne ambicije, postoji li želja za novim izazovima?

"Moj ugovor traje do ljeta 2018. godine, a potpisao sam ga u ožujku ove godine. Ugovor je takav da u slučaju neke ponude koja bi zadovoljila i moje i klupske prohtjeve, mogu slobodno otići. S te strane i klub je bio i više nego korektan prema meni. Do sada je bilo ponuda ali se sve završavalo na nekim razgovorima, ništa više od toga, tako da je sada u prvom planu samo Zrinjski. Napraviti plan i programpriprema za zimsku pauzu. Međugorje i Medulin bit će naše zimske destinacije. Znači, moj fokus je sada samo na što boljoj pripremi ekipe i obrani prošlogodišnjeg naslova. Bila bi mi velika satisfakcija obraniti titulu i Mostaru donijeti šesti naslov državnog prvaka. Ponavljam, ukoliko dođe do ponude koja će biti prava, otići ću. Do tog eventualnog trenutka, samo Zrinjski je u mojim planovima".

Osvrnuo se legendarni Baka i na pisanja pojedinih medija u ne tako davnoj prošlosti, konkretno, nakon utakmice sa Širokim i izjave u kojoj je rekao da mu je drago da je napokon jedna ekipa iz Hercegovine naučila kako kvalitetno „krasti vrijeme“.

"Kao osoba, stojim da neke stvari treba reći naglas. Jesam li u pravu ili ne, to će ljudi sami procijeniti i dati svoj sud o tome. Nezadovoljan sam nekim stvarima, evo, opet će ispasti danekog branim, te da nekog napadam, ali ako želimo kvalitetne odnose u samoj državi, sport je prilika, idealna prilika da se kroz njega implementiraju stvari koje naše državne glavešine često spominju, a na kojima se nažalost jako malo radi. Sport je ta stvar preko koje će najlakše zacijeliti rane nastale prije dvadeset i više godina, prilika da se te njihove riječi sprovedu. Jer sport sigurno ujedinjuje ljude, a ne razjedinjuje. Sad se pitam i što su ljudi koji vode NSBiH učinili da porade na tom ujedinjenju? Na ujedinjenju između samih klubova? Ja mislim zaista malo, jer evo kroz zadnji primjer kažnjavanja klubova, konkretno mislim na kažnjavanje Širokog i Zrinjskog zbog navijačkih koreografija, zbog transparenata i skandiranja vezanih za zadnja nemila dešavanja u sudnici haškog tribunala kada je Široki kažnjen s 8500, a Zrinjski sa 7500km vidi se velika neravnoteža u svemu. Sličan, ili čak možda direktniji transparent od strane navijača Sarajeva, pokazan je u Vitezu gdje piše nešto u stilu „dabogda vaši heroji gorjeli u paklu“ nije adekvatno sankcioniran od strane saveza. Taj transparent kažnjen je sa samo 1500 km. Ni u Mostaru ni u Širokom nigdje nije pisalo „dabogda vaši bošnjački ili srpski heroji gorjeli u paklu“. Ti ljudi u NSBiH su sada napravili dodatni jaz između navijača Zrinjskog, Sarajeva i Širokog s tako nesrazmjernoom kaznom. Umjesto da je i Sarajevo drastično kažnjeno kao Široki i mi. Nikog ne opravdavam, ni jednu skupinu navijača, ali ne možeš praviti razlike između navijača recimo Borca i navijača Zrinjskog.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako su napravili isti prekršaj, treba ih adekvatno ali isto kazniti. Ljudi iz saveza svojim nerezonskim odlukama prave jaz. Pa njih barem 70, 80% nikada nije bilo u nogometu ni u sportu općenito. Oni ne razumiju što za jednog navijača znači kada za istu stvar njegov klub kazne drakonski, a drugi simbolično. Trebamo promjene u sastavu ljudi koji vode određene sportove. Trebamo ljude koji razumiju one koji su na terenu i oko njega, ljude koji jednostavno razumiju sport. Ne može jedan medicinar ili građevinar biti na vrhu krovne nogometne organizacije. Govorim primjera radi. Dajmo u krovne organizacije ljude koji su se bavili tim sportovima. Dajte u nogomet starije igrače, igrače koji su završili svoje karijere, dajmo njima mogućnost da odlučuju o našem nogometu, košarci, rukometu ili bilo kojem sportu. Sve je postavljeno politički, nažalost, ne samo kod nas, vidim tko sjedi u savezima i nekih okolnih država. Sport moramo ostaviti sportašima i ostaviti im mogućnosti da oni odlučuju o sportu, a oni da obavljaju poslove za koji su kvalificirani i gdje im je Bog dao da mogu odlučivati. Ali nažalost, politička podobnost danas je preduvjet za pozicije bilo gdje, ne samo u sportu. Bit svega je da krovne organizacije sportova u BIH porade na suživotu i koegzistenciji, jer je preko sporta lakše doći do toga. Ako ne dođe to toga, konstantno ćemo biti svjedoci jaza između navijača na tribinama. Zašto treba zabrana navijačima Zrinjskog da idu u Zenicu na utakmicu ili obratno? Ili zašto zabraniti navijačima Želje da idu na utakmicu u Široki? Hajdemo nastojati na tome da sutra navijači Sarajeva mogu sigurno doći u Mostar i navijati za svoj klub, pri tome se osjećati kao da su u Sarajevu. Hajdemo napraviti takve uvjete da bilo koja navijačka grupa može neometano i bez straha otići na gostovanje koje želi", govori Baka.

"Ljudi iz Saveza trebaju raditi na tome. Neka učine da bude nešto bolje. Neka ne govore stalno da je nešto gore nego prošle sezone. Hajdemo se potruditi da poradimo na infrastrukturi, da ne igramo ljeti na 50 stupnjeva, da je kvalitetnije suđenje, da je veći broj kvalitetnih mladih igrača, da svaki stadion ima reflektore. Ne vidim da ovi iz Saveza rade na takvim stvarima. Pa za što ste plaćeni? Ako ne radite za što ste plaćeni, maknite se, ima tko će! Jer, ako bude nama bolje, bit će bolje mom i tvom sinu, neće sutra morati bježati iz vlastite države i po inozemstvu tražiti bilo kakve poslove da održe vlastitu egzistenciju. I nadam se da se i ove riječi neće izokrenuti, te stvarati dodatni jaz. Da će opet reći „Slišković nacionalista, Slišković ustaša, Slišković ovakav i onakav, tko nam je vodio reprezentaciju. Prozivaju da zbog izjave da sam ponosan što sam Hercegovac razdvajam Bosnu i Hercegovinu? To nema veze sa zdravom pameću. Kome to odgovara? Odgovara onima koji profitiraju iz takvih situacija, koji žele da se stvara takav odnos između ljudi. Onima koji bi htjeli da mene moj kolega i prijatelj Baždarević koji je Bosanac i s kojim me veže iskreno prijateljstvo duže od 40 godina sutra
upita „Dobro Baka, šta ono ti imaš protiv Bosanaca???“

Neće, naravno da neće, jer me poznaje, ali hoće 90% onih koji me ne poznaju i koji će nakon što pročitaju takve stvari koje im se serviraju. Neće oni znati da ja nisam nikada tako mislio ni razmišljao, već će se uhvatiti za ono kako je interpretirano.  To su senzacionalistički mediji koji samo čekaju takvo nešto, da izvuku iz konteksta nešto negativno i stvore neki jaz. Hajde, izvucite nešto pozitivno? To nitko neće. Jer kad se piše fino, to čitatelju nije interesantno. I mi sami, kad sjednemo pred TV, pred vijesti, čekamo vijesti o atentatima, o incidentima. Nikog ne zanima, primjera radi govorim, vijest da je u Banjaluci recimo otvoren medicinski centar u kojem će biti omogućeno liječenje djece, oboljelih od raka. Nikog ne zanima lijepa vijest. Od tog okrećemo glave. Tražimo samo loše stvari, a one nam se takve i serviraju. Trebamo promijeniti kompletnu percepciju, okrenuti se lijepim stvarima,samo tako možemo naprijed – u emotivnom je tonu, legenda mostarskog, splitskog i bosanskohercegovačkog nogometa Blaž Slišković završio ovaj intervju.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Putnik 123
Svaka cast majstore.Vrlo dobar i iskren razgovor
9 5
Putnik 123
Svaka cast MAJSTORE.Sasvim Iskreno i Realno
8 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi