Fudbaleri Palestine žive svoje snove: Vrata Mundijala još jedan korak bliže
FOTO: EPA

Vrijedan trijumf u Bangladešu

Fudbaleri Palestine žive svoje snove: Vrata Mundijala još jedan korak bliže

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Palestine napravila je ogroman korak prema završnici azijskih kvalifikacija i konačnim borbama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

U četvrtom kolu grupe I drugog kruga kvalifikacija, Palestina je kao gost svladala Bangladeš sa minimalnih 1:0. Gol odluke postigao je Termanini u samom finišu utakmice u četvrtoj minuti sudijske nadoknade vremena, a Palestinci su do gola došli sa igračem manje jer je u drugoj minuti sudijske nadoknade vremena isključen Mahajna zbog drugog žutog kartona.

U grupi I lider je Australija sa 12 bodova i osigurali su plasman u završni kvalifikacija krug dva kola prije kraja prve grupne faze, odosno drugog kruga kvalifikacija.

Palestina je drugoplasirana sa sedam bodova, Libanon ima dva boda, a Bangladeš je na posljednjem mjestu sa jednim osvojenim bodom.

Kvalifikacije se nastavljaju u junu, a Palestina će 6. juna dočekati Libanon i u tom meču im je ptoreban samo bod da i matematički osgiruaju palsman u finalni krug azijskih kvalifikacija.

Oglasi

Azijske kvalifikacije su zbog proširivanja Mundijala 2026. godine na 48 reprezentacija, a domaćini su SAD, Kanada i Meksiko.

U drugoj rundi se igra pomenuta grupna faza gdje su se priključile najbolje reprezentacije s ovog kontinenta, nakon toga ide treća runda glavna grupna faza, nakon koje će se znati reprezentacije koje putuju na Mundijal.

U trećoj fazi i glavnoj grupnoj fazi reprezentacije će biti smještene u tri grupe sa po šest ekipa, odakle će dvije prvoplasirane iz svake grupe direktno na Mundijal, dakle ukupno šest selekcija.

U azijskom baražu nastupat će trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz glavne grupne faze i sačinjavat će dvije grupe po tri reprezentacije. Pobjednici grupa će na Mundijal čime će Azija dobiti sedmog i osmog predstavnika.

Drugoplasirane ekipe iz azijskog baraža igraju play off, a pobjednik play-offa će put za Mundijal nastaviti u Interkontinentalnom baražu.

Dakle, Azija će sigurno na Mundijalu za manje od tri godine imati osam predstavnika, a možda i devet, dok u glavnoj rundi, tačnije glavnoj grupnoj fazi imamo 18 reprezentacija, dakle pola ih ide na Mundijal i to je sigurno prilika za neke manje selekcije poput pomenute Palestine.

Top Komentari

user1708890612
Palestina je u teškoj situaciji i govorim o drzavi , a što se tiče reprezentaciji nadam se da dobro rade i uspjeh ce biti aBd plasman na SP. Neka im dragi Bog pomogne i u Gazi i reprezentaciji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi