Palestina u martu igra dvije važne utakmice: Otvaraju im se vrata Mundijala?
(AP Photo/Martin Dokoupil)

Protiv Bangladeša

Palestina u martu igra dvije važne utakmice: Otvaraju im se vrata Mundijala?

Haris Zilić

U martu se nastavljaju i kvalifikacije za Mundijal 2026. godine. Aktivne će biti azijske selekcije koje igraju mečeve trećeg i četvrtog prve grupne faze, odnosno drugog kruga kvalifikacije, jer su već odigrane utakmice prvog kruga gdje su igrale najslabije rangirane reprezentacije iz Azije. 

Zanimljivo će biti u grupi I gdje reprezentacije Palestine ima historijsku šansu da dođe do glavne runde kvalifikacija i borbe za Mundijal 2026. godine.

Palestinci 21. marta u Kuvajtu na neutralnom terenu dočekuju Bangladeš utakmica počinje u 19:30, a 26. marta istom protivniku idu u goste. Sa dvije pobjede protiv Bangladeša Palestina bi bila veoma blizu plasmana u glavnu rundu kvalifikacija iz grupe gdje su još Australija i Libanon.

Lider pomenute kvalifikacione grupe je favorit Austrlaija sa šest bodova, Libanon ima dva, Palestina i Bangladeš po jedan bod.

U redovima palestinske reprezentacije svjesni su važnosti naredne dvije utakmice gdje im se mogu otvoriti nevjerovatna vrata završne borbe za Mundijal. Ne treba ni spominjati kakva bi to bila priča da se Palestinci plasiraju na Mundijal 2026. godine koji se održava u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Oglasi

Put do Mundijala nikad duži u Aziji

Azijske kvalifikacije su najduže u historiji zbog priširivanja Mundijala na 48 reprezentacija.

U drugoj rundi se igra pomenuta grupna faza gdje su se priključili najbolje reprezentacije s ovog kontinenta, nakon toga ide treća runda glavna grupna faza, nakon koje će se znati reprezentacije koje putuju na Mundijal.

U trećoj fazi i glavnoj grupnoj fazi reprezentacije će biti smještene u tri grupe sa po šest ekipa, odakle će dvije prvopalsirane iz svake grupe direktno na Mundijal, dakle ukupno šest selekcija.

Drugoplasirane ekipe iz azijskog baraža igraju play off, a pobjednik play-offa će put za Mundijal nastaviti u Interkontinentalnom baražu. akle, Azija će sigurno na Mundijalu za manje od tri godine imati osam predstavnika, a možda i devet.

Svakako da je roširivanje Mundijala donijelo priliku i manjim selekcijama iz Azije da probaju uhvatiti vizu za Mundijal, a to će sigurno biti i prilika za Palestinu.

Top Komentari

Hanibal
Daj Boze da Palestina ode na svjetsko prvenstvo a njihovi dusmani da ne odu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi