Sve osim jednostavno: Ko zapravo sve ide u baraž za Svjetsko prvenstvo?

Ukupno 13 reprezentacija

Sve osim jednostavno: Ko zapravo sve ide u baraž za Svjetsko prvenstvo?

A. Čaušević

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo iz eurozone ulaze u sami finiš i već se kalkuliše ko bi mogao nastupiti u baražu. 

UEFA je maksimalno zakomplikovala situaciju s namjerom da nagradi selekcije koje su ostvarile dobre rezultate u Ligi nacija.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru će nastupiti 13 evroopskih reprezentacija, njih deset će otići kao pobjednici kvalifikacionih grupa, a preostale tri preko play-offa.

U play-offu, odnosno baražu, će nastupiti 10 drugoplasiranih iz kvalifikacionih grupa i dvije najbolje pobjednice grupa Lige nacija na osnovu rankinga rang liste.

Dakle, ono najvažnije Bosna i Hercegovina ne može otići u baraž preko Lige nacija obzirom da je bila posljednja u grupi sa Italijom, Poljskom i Nizozemskom te je ispala u ligu B Lige nacija.

Kada su u pitanju pobjednici grupa Lige nacija rang lista pobjednika grupa izgleda ovako: Francuska, Španija, Belgija, Italija, Vels, Austrija, Češka, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija, Gibraltar i Farska Ostrva.

Oglasi

Ukoliko se pogleda trenutno stanje u kvalifikacionim grupama Francuska, Španija, Belgija i Italija su među prve dvije pozicije i na taj način imaju osiguran plasman u baraž.

To u suštini znači da prema trenutnom stanju u baraž bi kroz Ligu nacija išli Vels i Austrija koje ne trže jednu od prve dvije pozicije u svojim kvalifikacionim grupama.

Obzirom da se kvalifikacije nastavljaju u utorak i ponedjeljak, vrlo je izvjesno da će doći do promjena u grupama pa i tako kada su u pitanju putnici u baraž preko Lige nacija.

Inače, prema trenutnom stanju iz eurozone kroz kvalifikacije u baraž bi išli Portugal, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Rusija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Važno je napomenuti da praktično u svakoj grupi reprezentacije nisu odigrale jednak broj utakmica, tako u grupi D gdje je Bosna i Hercegovina drugoplasirana Ukrajina ima utakmicu više od našeg tima.

Baraž će se igrati poput tri mini turnira od po četiri selekcije. Na svakom mini turniru će se igrati polufinala te finale. Tri pobjednika finala će ići na Mundijal.

Top Komentari

Samsung
Kako god, nama su šanse u minusu i da završimo kao drugi, a šanse da završimo drugi su također u minusu. Lp.
11 5
user1585252255
Jedno po jedno.. prvo zavrsit kao drugoplasirani u grupi.. pa cemo onda o barazu.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti