Barbarić: Čeliku nisam ništa obećao, a nakon transfera javio mi se Badelj

Posljednje pojačanje Zrinjskog za SportSport.ba

Barbarić: Čeliku nisam ništa obećao, a nakon transfera javio mi se Badelj · Intervju

Aktuelni bh. šampion Zrinjski ove zime bio je prilično aktivan na nogometnom tržištu. U mostarski klub je stigao veliki broj igrača koji će sasvim sigurno podignuti kvalitetu momčadi na proljeće, a rubrika 'dolasci' zaokružena je potpisivanjem ugovora sa 29-godišnjim defanzivcem Tomislavom Barbarićem.

Iza Barbarića je veliko iskustvo. Nastupajući za zagrebački Dinamo s Dejanom Lovrenom i Marijom Mandžukićem igrao je u Evropi protiv Ajaxa, Villarreala..., a okušao se, između ostalog, još u Austriji, Kazahstanu, Belgiji, pa i Bosni i Hercegovini u razdoblju od 2015. do 2016. godine.

Kada je napuštao FK Sarajevo priznaje kako nije mogao ni zamisliti da će se jednog dana ponovo vratiti u Bosnu i Hercegovinu, no životni putevi su nepredvidivi. Ko je, uostalom, mogao očekivati da će mladić kojem je predviđana velika karijera uopšte i završiti u Premijer ligi.

"Mogu samo reći da sam sretan što sam došao u Zrinjski. Već neko vrijeme sam bio u komunikaciji s gospodinom Šulentom, kao i sa ostalim ljudima iz kluba, a obzirom da sam zbog porodice želio da budem bliže Zagrebu, na kraju sam odlučio da dođem tu. O Zrinjskom znam dosta toga, u pitanju je jako organizovan klub s visokim ambicijama. Dovoljno je uzeti u obzir da su tri puta zaredom osvajali titulu", priča Tomislav Barbarić na početku razgovora za SportSport.ba.

Bili ste i blizu Čelika, činilo se da ćete karijeru nastaviti na Bilinom polju...

"Spominjalo se svašta, pisalo, ali dosad nisam želio davati izjave na tu temu niti polemizirati oko toga. Dosta toga što se provlačilo kroz medije u suštini nije bilo istinito, poput, recimo, toga da sam bio sve dogovorio s Čelikom. Kontakti jesu bili, to stoji, ali nikome nisam ništa obećao. Žao mi je ukoliko se neko na kraju uvrijedio."

Jeste li se upoznali s gradom, kako Vam se sviđa Mostar?

"Tu sam već nekoliko dana i mogu reći da mi se Mostar jako sviđa. Grad nije nešto veliki, ali ima sve što je potrebno čovjeku i jako se ugodno osjećam. Dolaze topliji dani, u narednom periodu ću se sigurno bolje upoznati, a imam i odlične saigrače koji su mi na usluzi kad god mi zatreba bilo kakva pomoć."

Jeste li mogli zamisliti da ćete ponovo igrati u BiH, ovaj put u Zrinjskom?

"Ah, to je život... Teško je predvidjeti šta će se sutra dogoditi, a kamoli za godinu, dvije ili tri. Kada sam odlazio iz Sarajeva u tom trenutku nisam mogao zamisliti da ću se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, no liga i sama zemlja su mu ostali u lijepom sjećanju, tako da mi se nije bilo teško odlučiti kada se ukazala opcija da se vratim."

Biste li nešto mijenjali iz svoje karijere?

"Ne znam, najvjerovatnije ne bih. Ja nisam jedan od onih koji razmišlja o onome što se dogodilo ranije, jer za vremenom koje je prošlo nema smisla plakati, sudbina je tako htjela i to je to. Imam svoju karijeru, svoj životni put s kojim sam zadovoljan."

A najbolji igrači s kojima ste igrali u karijeri, bilo kroz klub ili reprezentaciju?

"U jednom trenutku karijere imao sam čast da dijelim svlačionicu sa sedam-osam igrača iz generacije koja je sad osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dakle, igrao sam s majstorima poput Modrića, Mandžukića, Perišića..., da ih ne nabrajam dalje. Danas se ne čujemo toliko često, životni put vas odvuče na drugu stranu, ali, eto, ostao sam u kontaktu sa Badeljom koji je danas u Laziju. Čestitao mi je baš na transferu u Zrinjski, rekao mi je kako mi dobro stoji onaj dres s lentom."

Slovili ste za veliku nadu. Zbog čega niste napravili veću karijeru?

"To me često pitaju prijatelji. Najlakše bi bilo sada reći kriv je ovaj ili onaj, trebao sam uraditi ovo ili ono, međutim kada si klinac neke stvari ne možeš znati. Što nisam napravio koliko sam možda mogao nikoga ne krivim, jer za napraviti veliku karijeru je potrebno imati i sreće, kako s povredama tako i nekim drugim stvarima. Kao što sam već rekao, ne žalim ni za čim, napravio sam to što sam napravio."

I za kraj, Zrinjski Vam pruža priliku da uhvatite petu titulu u svojoj karijeri. Neće biti lako...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Sarajevo je na prvom mjestu, bježe pet bodova i očekuju da će osvojiti titulu, međutim mi nećemo odustati. Sve je otvoreno, puno je još utakmica u igri, tako da ćemo se boriti do zadnjeg. Zrinjski je u godinama iza nas već pokazao da zna kako se osvajaju titule i vjerujem da će šef napraviti sve da i četvrta u nizu ode u naše vitrine. Na meni je da pomognem klubu u narednom periodu, da svojim ponašanjem i igrama opravdam povjerenje koje su mi ukazali Šulenta i Slišković", istakao je Barbarić.

Barbarić se sa Zrinjskim potpisao ugovor na dvije i pol godine, a došao je kao slobodan igrač nakon što je prethodno napustio kazahstanski Atyrau. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

VladaFBIH
Jebem li ti dete Barbaricu
1 5
Benjamingst
Ahmichi evo moj vozac sad mi javio da je pokupio tvoju mamu... vodi je na jedan GRUPNJAK bice ona dobro nebrini...
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije