Barcelona nikada nije imala ovako užasnu godinu: Nevolje su počele već u januaru

Godina za zaborav

Barcelona nikada nije imala ovako užasnu godinu: Nevolje su počele već u januaru

Edmir Škorić

Mnogi će reći da je 2020. godina bila jedna od najgorih i svi smo jedva čekali samo da prođe.

Sada, kada je nastupila 2021. godina, prošle se nerado sjećamo, a naročito je žele zaboraviti svi u Barceloni, kao i velika armija navijača katalonskog ponosa.

S puno ambicija je Barcelona ušla u 2020. godinu, s pravom jer je ipak to ekipa koja ima bogatu historiju, novac i moć, vrhunske igrače, jedan od najboljih stadiona... Cilj pred 2020. godinu bio je da se osvoji Liga prvaka i La Liga, a ujedno osigura ostanak Lionela Messija. I skoro da ništa nije išlo po planu.

Krenimo od početka. Januar. Ispadanje u polufinalu Skuperkupa i odlazak Ernesta Valverdea unatoč tome što je bio lider u La Ligi.

Februar donosi novo ispadanje, ovaj put iz Kupa kralja, a u martu poraz u El Clasicu od Real Madrida. April i maj su jedini uspješni mjeseci u rezultatskom smislu za Barcelonu jer nogometa uopće nije ni bilo zbog karantina.

U junu Real preuzima vodstvo u La Ligi iako uopšte nije blistao, a u julu trofej španskog prvaka odlazi u Madrid. Novi udarac za Barcelonu i na neki način okidač koji će u Kataloniju unijeti ogroman nemir.

U avgustu tragedija u Ligi prvaka i 8:2 poraz od Bayern Minhena. Jedan od najtežih poraza kluba uopće. No, to nije sve. Kreće septembar i drama s Lionelom Messijem, ali nakon svega Argentinac ipak ostaje barem još jednu sezonu, dok Luis Suarez biva otjeran iz kluba.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U oktobru novi poraz u El Clasicu i to na Camp Nou, pa Barca već na startu nove sezone s Ronaldom Koemanom polako zaostaje za liderima. Novembar je obilježila ostavka predsjednika Josepa Marije Bartomea, koji je na odlasku otkrio da Barcelona ima dugove od oko 800 miliona eura i da je na rubu bankrota.

Decembar donosi poraze i kikseve u La Ligi, ali ako ništa, barem je 2020. godina završila. S Novom godinom, nadaju se u Barceloni, krenut će i bolji dani.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi