Ljeto 1995. godine, golobradi dečko s čudnom frizurom i rečenica oca koju neće zaboraviti dok je živ

Nije bio najtalentovaniji, ali imao je srce ratnika!

Ljeto 1995. godine, golobradi dečko s čudnom frizurom i rečenica oca koju neće zaboraviti dok je živ

Endin Čaušević

U svijetu fudbala nije vam dovoljno samo da budete talentovani kako biste bili vrhunski fudbaler jer je mukotrpan rad i svakodnevno odricanje sastavni i možda i ključni dio u svemu tome. Najbolji dokaz za to je legendarni štoper Barcelone, Carles Puyol, koji je zbog rečenice svog oca uspio da ode i preko svojih granica i napravi nestvarnu karijeru.

Puyol je cijelu karijeru proveo u Barceloni u kojoj je i ponikao, te se upisao u historijske knjige katalonskog kluba gdje će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najboljih defanzivaca koje je ovaj klub imao.

Osvojio je s Barcelonom sve što je mogao, a isto je uradio i s reprezentacijom Španije u kojoj je predvodio nevjerovatnu generaciju koja je bila prvak Evrope 2008. godine i prvak svijeta 2010. godine.

Karijeru je završio 2014. godine zbog problema s povredama i posvetio se nekim drugim stvarima u životu, a iako je prošlo devet godina kako se penzionisao i dan danas često se nađe u centru pažnje javnosti.

Puyol nikada nije bio nešto posebno talentovan, ali trud i rad koje je uložio da bi uspio na kraju su bili odlučujući. U Barcelonu je stigao na ljeto 1995. godine u juniorski tim i tada je njegova bajka počela, no prije toga morao je proći testiranje na kojem mnogi padnu.

Oglasi

Legendarni Španac se pojavio na ljetnom testiranju Barcelone koja je nakon par sedmica probe, testova i mnogih treninga birala listu od 20 igrača koji bi postajali dio kluba i išli u omladinske kategorije.

Puyol je prošao taj put, a skoro 30 godina kasnije izjavio je da i dan danas pamti šta mu je otac rekao prije nego što je otišao na testiranje i koliko je ta rečenica obilježila njegovu karijeru i život jer se uvijek vodio njom.

"Tih godina kada sam počinjao Barcelona je imala probu tokom ljeta kada su primali nove igrače u omladinske pogone. Nije bilo lako doći do toga kao danas, bilo bi nas mnogo na toj probi, a samo je bilo 20 mjesta u klubu. Bilo nas je preko 200 tada, a prije nego što sam otišao na probu i danas pamtim riječi svog oca", priča Puyol i nastavlja.

Oglasi

"Rekao mi je 'Ako se vratiš i nisu te izabrali jer je bilo 20 boljih igrača od teme onda nema problema. No, ako se vratiš i nisu te izabrali jer je bilo 20 odlučnijih momaka od tebe onda se ne vraćaj kući'. To je rečenica koja mi je ostala urezana i sve promijenila".

Puyol nije bio među talentovanijim igračima na toj probi, no srčanost i borba koju je pokazivao na kraju su presudili. Izabrali su ga ispred igrača koji su možda tada bili bolji i više obećavali, te su mnogi smatrali tada da prave grešku, ali sve ostalo je historija.

Ovaj 45-godišnjak je za Barcelonu odigrao čak 593 utakmice, dao je 19 golova i upisao 13 asistencija, te je osvojio čak 21 trofej s katalonskim klubom.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Za reprezentaciju Španije odigrao je 100 utakmica i postigoa je tri gola.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi