Bartomeu ostavio Laporti veliku zamku s besmislenim klauzulama u ugovorima

Ostavio klub u očajnom stanju

Bartomeu ostavio Laporti veliku zamku s besmislenim klauzulama u ugovorima

E. Čaušević

Joan Laporta je prošlog mjeseca izabran za novog predsjednika Barcelone i mnogi očekuju od njega da vrati klub na stare staze slave.

Laporta se u Barcelonu na mjesto predsjednika vratio nakon deset godina, ali ga očekuje nevjerovatno težak posao samo što se tiče finansija, a o uspjesima ekipe čini se da nema kad ni da razmišlja.

Barcelona se nalazi u nevjerovatnim dugovima koji iznose preko milijardu eura, te su pred velikim kolapsom ukoliko se nešto ne promijeni u narednim mjesecima.

Laporta je stigao u klub kako bi ga izvukao iz dubioze u kojem se našao očajnim vođenjem bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua. On je proglašen za najvećeg "grobara" kluba i čini se da je sve radio kako bi naštetio Barceloni.

Bartomeu je bio ljut i razočaran prošlog ljeta kada su mu svi okrenuli leđa nakon očajnih rezultata, a čak je i Lionel Messi tada zatražio odlazak iz kluba.

Nakon nekoliko skandaloznih odluka krajem prošle godine je konačno objavio da podnosi ostavku. Međutim, prije samog odlaska iz kluba zadao je još jedan ogroman udarac Barceloni.

Naime, klub mora ovog ljeta da plati čak 70 miliona eura fudbalerima kao naknadu što su pristali prošle godine na smanjenje plate zbog pandemije koronavirusa.

Ipak, to nije sve što je Bartomeu uradio. On je produžavao ugovore s nekim od fudbalera i stavio je klauzulu koja je sve šokirala. Naime, u ugovorima su klauzule za isplate bonusa igračima na kraju ugovora što je zaista nevjerovatno.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Pored toga tu je i klauzula prema kojoj skoro svim igračima iz sezone u sezonu raste plata bez obzira kakve uspjehe oni ostvare. Pred Laportom je nevjerovatan posao samo kako bi spasio Barcelonu od kraha, a tek kasnije može razmišljati o fudbalskom segmentu i rezultatima.

Zbog toga mnogi smatraju da je Laporta htio da Barcelona igra u Superligi jer bi to bio spas za klub što se tiče finansija. Barca bi dobila čak 350 miliona eura samo od učešća u takmičenju, a to je iznos koji trenutno sanjaju u ovom klubu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi